HAZMAT MODINE, Victoria, Malmö den 20 maj 2023 – bluesig världsmusik som mäktigt fullmatad show

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nej, de är inte ett klezmerband som vissa fått för sig. Eller ett americana-, Balkan, folk- eller jazzband. Däremot finns bluesen med där som grund i stort sett rakt igenom genom hela repertoaren. Medan övriga genrer bara dyker upp här och där. Ja, ni förstår säkert ungefär vad som avses. Kanske världsmusik hade varit den bästa etiketten

Namnet på combon ifråga är Hazmat Modine, för övrigt. De bildades redan i det sena 90-talet. Sedan dröjde det ända till 2006 innan rosade debutalbumet Bahamut såg dagens ljus Därefter har bandet släppt ytterligare fyra fullängdare. Det senaste, färska Bonfire, kom alldeles nyligen. Ungefär så går historien.

Första gången i Malmö

Bandet är också känt för att turnera flitigt världen över, inklusive Indien, Kina och Europa. I Malmö hade de dock aldrig spelat tidigare. Förrän igår då, och det var dessutom utsålt sedan en tid tillbaka på lilla mysiga Victoria.

Ett myller av musik

Vilket både var logiskt och välförtjänt. För septetten bjöd på en svettigt intensiv show som prisade musikaliteten i sin mest autentiska form präglad av oförfalskad spelglädje.

Vi talar i termerna ett myller av musik där influenserna hämtades från vitt skilda stilar och hörn av världen utan att det tedde sig det minsta malplacerat. Samtidigt stod melodierna alltid i centrum. Det outtalade budskapet var uppenbarligen; utvikningar, gärna det, helst hela tiden. Men inte så att den röda tråden tappas bort.

Alla skulle med

Inledande Good Friend satte tonen. Ett stycke med vissa funky kvaliteter som initialt byggdes upp med diverse solon via sångaren Wade Schumans munspelande. Därefter äntrade Pamela Flemings trumpetande och Steve Elsons saxofonkonster solosvängen. I bakgrunden fanns då redan ständigt närvarande tubaspelaren Joseph Daley innan gitarristen Erik Penna, violinisten Daisy Castro och trummisen Patrick Simard adderade ytterligare finess till helheten Alla skulle med, för att nu travestera sossereklamen från förr. Hela tiden.

Klickade in på sisådär tio minuter

Och så där fortsatte det i i stort sett varje låt. Inte konstigt att de flesta av dem klockade in på sisådär tio minuter. Det finns således en mening med att alla på scen nämns mangrant här. I det här bandet är det ingen rast, ingen ro som gäller från första tonen till den sista. Nästan hela tiden.

Bland övrigt favoriter märktes skojfriska Doctor’s Wife, jazziga Hoarder, om vådan att samla på sig för mycket prylar och bluesigt bluegrass-doftande I Was Once Like You.

Spelar ”inte precis klezmer”

Men det var förstås inte de enda höjdpunkterna. Sista ordinarie numret Delivery Man med sitt groove och initialt hippieorienterade anslag samt sedermera speedade sydeuropeiska folksound slog också an en ton. Så att säga.

Innan ridåfall kom så Bahamut, titelspåret från debutalbumet, och här var Wade Schuman noga med att påpeka att bandet ”inte precis spelar klezmer”, men att det finns några nummer som är ”lätt klezmereska”.

Med andra ord. Är det någon skapelse i sångkatalogen som ger associationer till klezmer, så är det onekligen Bahamut, och detta stötiga nummer svängde förstås precis lika starkt som allt annat på repertoaren.

Melodiöst men lite övermäktigt

På samma sätt är är Hazmat Modines musik alltså aldrig något annat än melodiös, men den är också ordentligt mäktig, och då menar jag inte på samma sätt som symphonic metal eller en symfoniorkester utan på ett fullmatat grundläggande sätt som nästan känns ööh…lite övermäktigt.

Skickligheten lika självklar som spontaniteten

På Victoria sprutade tonerna överallt, det hände hela tiden någonting i ljudbilden. Skickligheten var lika självklar som spontaniteten, och den på det hela taget organiska ljudbilden var in your face på ett sätt som var totalt ofiltrerad. Så när allt var över kände man sig inte bara nöjd, utan även tröttkörd på ett lite märkligt sätt.

Att erkänna deras storhet

Men oavsett vilket. Det finns allt anledning att vara imponerad över det som serverades av Hazmat Modine denna kväll. Sedan ska villigt erkännas att det här inte riktigt är min kopp av te, men jag har inga problem med att erkänna deras storhet för det.

print

Våra samarbetspartners