KILL BOKSOON – välgjorda actionscener, men större delen är ett drama

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Sung-hyun Byun
Skådespelare: Jeon Do-yeon, Esom, Lorna Duyn, Fahim Fazli, Koo Kyo-hwan
Land: Sydkorea
År: 2023
Genre: Action, Thriller
Längd: 137 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en sydkoreansk sådan. Kill Boksoon, i regi av Sung-hyun Byun, premiärvisades på Berlins filmfestival i februari i år. Sedan dess har jag sett lösryckta stycken ur recensioner, den vanligaste åsikten verkar vara att filmen är rätt bra – men alldeles för lång. Och ja, det stämmer precis.

Jeon Do-yeon spelar Gil Bok-soon, yrkesmördare och ensamstående mor till en tonårstjej. Dottern har ingen aning om vad Gil jobbar med, hon tror att det är ett eventföretag. M.K. Ent, som företaget heter, är dock bara en front för en lönnmördarorganisation, som drivs av mannen som en gång tränade upp Gil. Gil är deras bästa mördare, hon är en legend. De driver även en skola där ungdomar studerar lönnmördandets kanske inte så ädla konst.

Plötsligt är Gil den som ska mördas

Gil börjar få svårt att hantera tillvaron, att kombinera jobbet som mördare med mammarollen. Hon är ute och skjuter och knivhugger folk, sedan går hon och handlar, lagar mat och sköter hemmet. Dotterns tillvaro blir jobbig den med, hon har problem med skolan och vänner, och hon har kommit fram till att hon är lesbisk, något Gil har svårt att acceptera. När en ung lärling följer med Gil ut på mördarstråt går uppdraget inte som planerat. Plötsligt är Gil den som ska mördas.

Associerar till John Wick

Kill Boksoon, (vilket på en del håll stavas (Kill Bok-soon)) har ett flott filmfoto, det här ser ut som en biofilm. Filmen har även en del välgjorda actionscener, de är våldsamma och fantasifullt koreograferade. Kombinationen av martial arts och pistoler gör förstås att man associerar till JOHN WICK.

Vardagsproblem blandat med ultravåld

… Men större delen av filmen är ett drama. Ett halvtradigt drama. En medelålders kvinnas vardagsproblem. Uppblandat med en del ultravåld. Filmen varar två timmar och 17 minuter, vilket är alldeles för länge, de borde klippt bort en halvtimme. Första och tredje akten är bra, men däremellan kom jag på mig med att sitta och tänka på annat.

Vad är Gil för människa egentligen?

Ett tag trodde jag att filmen skulle slå över i komedi på grund av en del lite fåniga inslag. Som den där skolan för blivande yrkesmördare. Jag undrar även vad Gil är för människa egentligen, jag blir inte riktigt klok på henne. Hon verkar onekligen trivas med sitt jobb. Hon sitter glatt med sina kollegor och tar en drink och diskuterar de senaste uppdragen, som vore de mäklare eller reklamare.

Hur leva ett normalt liv

Jag undrar lite över hur en sådan iskall människa även kan leva ett “vanligt” liv. Och hon är liksom ingen hemlig agent som kämpar för de goda – hon är lönnmördare. Och, hon är ingen mördare som dragit sig tillbaka för att leva ett vanligt liv, som John Wick.

Kanske hade det hela funkat bättre om det var en renodlad actionkomedi, men det är det alltså inte.

print

Våra samarbetspartners