EN SEKUND AV LYCKA – stundom som en undermålig Helan & Halvan film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Yi miao zhong (One Second)
Regi: Yimou Zhang
Skådespelare: Zhang Yi, Liu Haocun, Fan Wei, Yan Li, Xiaochuan Li
Land: Kina
År: 2020
Genre: Komedi, Drama, Historia
Längd: 104 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 2

Tiden är Maos kulturrevolution i Kina, och att roa sig verkar vara förbjudet. Huvudpersonen,  en förrymd arbetslägerfånge (spelad av Zhang Yi), knatar genom en oändlig öken för att gå på bio för att få se en nyhetsrulle där hans dotter är med. Dock missar han filmvisningen. Han måste gå vidare till nästa stad. Under tiden ser han att en föräldralös flicka (spelad av Liu Haocun) snor en av filmrullarna från huvudfilmen, spelfilmen, från den obevakade motorcykeln med alla filmrullarna på.

Det är oklart varför ingen bevakar filmrullarna. Det är oklart varför huvudpersonen hamnar i fängelse/arbetsläger igen, och inte flickan, eftersom det är hon som förstört filmvisningen (och även misshandlat en rad myndighetspersoner i ett långt slapstick nummer).

Mycket som är oklart

Det är oklart varför Herr Film litar på flickan, när hon är så lurig. Det är oklart varför flickan befinner sig i grannstaden, eftersom alla filmrullarna är på väg till hennes egen stad. Det är också oklart vem hennes partner in crime är som hjälper henne med heisten. Man får inte se honom igen under resten av filmen.

Och det är oklart varför hon snor en del av en spelfilm INNAN alla i hennes hemby ska se den. Hon måste ju fatta att filmen blir förstörd om det fattas en rulle i mitten? Och det är inte som om det finns så himla många biovisningar att se fram emot i öknen. Och hur viktigt kan det vara med en gammal lampskärm?

Modernt med lampskärmar av filmremsor

Att göra lampskärmar av svartvita filmremsor är det är senaste modet i alla trendspaningar. Herr Film, han som sköter projektorn, har själv en lampskärm av filmremsor – och den är lyxigt nog gjord av färgfilmsremsor! Det är ännu snyggare. Här börjar tanken gå till den utmärkta indiska filmen The Last Picture Show (Filmtjuven), som utspelar sig på 2010-talet. När biografer övergår till det digitala blir de gamla filmremsorna nersmälta och får nytt liv till exempel i form av färgglada armband.

Nu är En sekund av lycka inte alls lika effektiv i berättandet. Stundom känns det som en undermålig Helan & Halvan film där man har kört samma gag för länge och i för många versioner. Eller en för lång Tom & Jerry film där de två bankar på varandra och spelar varandra spratt gång på gång. Vem har filmrullen? Var är filmrullen? Varför är filmrullen på villovägar? Blir det någon filmvisning? Eller någon lampskärm?

Tvättad propaganda

Zhang Yimou är bland annat känd för Hero och Den röda lyktan. Zhang Yimous filmer kommer ofta upp i diskussioner om propaganda, är hans filmer smörig propaganda eller är de lite i skymundan mot propaganda?

Här visas gamla propagandafilmer i bakgrunden till ett hejvilt slagsmål som ser ut som slapstick. Huvudpersonen och föräldralösa flickan mot resten. Massor av bankande med pinnar och möbler. Men det finns också en liten kritik mot propagandan, när propagandafilmen bokstavligen ska  tvättas för att kunna visas. Idag har kinesiska staten nya spörsmål att ta itu med. Streaming är svårare att blockera än filmremsor.

Tredje gången för Yimou + Geling

Det här är tredje gången  som Zhang Yimou gör en film baserat på text av författaren Yan Geling, men hennes namn finns inte med i vare sig förtexter eller eftertexter eftersom hon kritiserat kinesiska staten. Filmen togs också bort från festivalen i Berlin på grund av censurproblem och Yimou fick lov att göra ändringar.

En massaker på oskyldiga

Hur såg filmen ut innan den blev massakrerad? Det finns ändå lågmäld kritik kvar mot det kaos som kommunistpartiet orsakat och hur människor har lidit. Och då har man ändå inte kommit fram till den ekologiska katastrof som kommunistpartiet orsakade under Maos diktatoriska styre, där miljoner sparvar mördades på de mest grymma sätt.

En massaker som alla idag borde känna till – ett mörkt arv för vänsterpartier att bära och erkänna. Ett viktigt avskräckande exempel. Sådana massakrer med massdöd, svält och lidande kan en totalitär ideologi lätt leda fram till. Ingen kan eller vågar ifrågasätta felaktiga order. Resultatet blev förödande, för fåglarna, för ekosystemet, för människorna. Det slutade med att Kina fick importera en kvarts miljon sparvar från Sovjetunionen.

print

Våra samarbetspartners