SET IT UP – Lucy Liu i en helt annan liga än alla karlarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Claire Scanlon
Skådespelare: Zoey Deutch, Glen Powell, Lucy Liu, Taye Diggs, Joan Smalls
Land: USA
År: 2018
Genre: Komedi, Romantik
Längd: 105 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Personliga assistenter i USA är ett kapitel för sig. I filmen Djävulen bär Prada såg vi Anne Hathaways strävsamma wannabe som personlig assistent till modedrottningen Miranda Priestly – superbt spelad av Meryl Streep.

I extramaterialet fanns bland annat berättelser från verkliga livet, där personliga assistenter berättade vad deras rika och bortskämda chefer fick dem att göra. Allt från ”köra husdjuret till veterinären” och ”plocka upp hundbajset” till ”göra barnens vetenskapsprojekt” och ”göra slut med flickvännen”. Ett montage av sådana absurda scener inleder Set It Up.

En enda middagspåse att få

Sedan träffar vi filmens huvudpersoner. De personliga assistenterna Harper Moore och Charlie Young. De träffas en kväll när det bara finns en enda middagspåse att få och de är båda två lika enträgna att just deras chef ska ha den där middagen.

Slavgörat första steget till drömmarna

Harper jobbar för den drivna och vackra Kirsten Stevens, som är redaktör för en sporttidning online. Harper avgudar sin chef, hur mycket hon än kör med henne. Och Harper hoppas på att bli publicerad sportjournalist någon gång i framtiden. Det här slavgörat är bara det första steget på vägen. Vanlig kontorstid är bara att glömma.

Charlie slavar för den osympatiske och koleriske riskkapitalisten Rick Otis. Charlie hoppas på att själv bli riskkapitalist och självisk skitstövel någon gång i framtiden. I vissa scener verkar han vara på god väg.

”Meet cute” kan arrangeras

Harper och Charlie börjar med att gräla, men kommer sedan fram till att de har mycket gemensamt. Kanske de borde tussa ihop sina chefer, ordna ett “meet cute”, låta dem bli kära … och sedan få massor av ledig tid? Harper kallar det att göra en Cyrano. Charlie  (som aldrig läser) kallar det att göra en Föräldrafällan, efter filmen med Lindsey Lohan … En jättebra film, enligt Charlie. Frågan är bara … hur arrangerar man ett lyckat ”meet cute”…  och vad blir mest lyckat?

Kärlek börjar med bråk. Och slutar med bråk.

I en helt annan liga

Set It Up verkar först vara den typen av vanlig romcom som riktar sig män, som alltid. En film där tjejer som är i en helt annan liga plötsligt är nåbara. Lucy Liu är i en helt annan liga än alla karlarna i den här filmen. Klart att hennes sportchef ska vara singel! Och hon behöver minsann ingen skönhetsbehandling för att få en skallig gubbe som är världens douche! 

Både Rick och Charlie har – och får – mer än en tjej som är i en helt annan liga. Samtidigt. Jämförelsen med salamandrar är märklig.

Ändrar växel

Rick framstår som en alltmer osympatisk skitstövel under filmens gång, och Kirsten framstår som mer och mer trevlig under filmens gång. Passar de verkligen ihop? Och hur är det med Harper och Charlie? Satsar de verkligen på rätt karriär på rätt sätt … och är 28 för sent för att göra om och göra rätt och välja ett viktigare, roligare, bättre och mer givande jobb?

Både filmen och karaktärerna ändrar växel och ljud i skällan i femtioelfte minuten.

Uppföljare och outtakes

Set It Up är en både framgångsrik och hyllad komedi, och det ryktas om uppföljare. Om Netflix vill.

Den 8 mars 2023 släpptes i alla fall en hel hög outtakes och aldrig tidigare visat material från Set It Up. Enjoy!

print

Våra samarbetspartners