WHAT’S LOVE GOT TO DO WITH IT? – romcom andas Richard Curtis, men inte lika elegant gjort som Notting Hill

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Shekhar Kapur
Skådespelare: Lily James, Shazad Latif, Shabana Azmi, Emma Thompson, Mim Shaikh
Premiär: 2023-03-05
Betyg: 3

What’s Love Got To Do With It hade premiär redan 1993. En mycket bra biopic om Tina Turner. Den här sagan trettio år senare har inget med rockande Tina att göra, utan handlar om arrangerade äktenskap. Och om bästa vänner som blir kära i varandra medan de pratar om kärlek – ungefär som i När Harry träffade Sally – medan de knatar runt i Londonmiljöer som är som tagna från Notting Hill.

Hela anrättningen andas Richard Curtis, men det är inte riktigt lika elegant gjort. Det är inte heller lika vasst soundtack som i Yesterday, som också hade Lily James i en huvudroll. Här spelar hon Zoe, en dokumentärfilmare som bestämmer sig för att filma sin bäste väns bröllop. (Julia Roberts vibbar infinner sig igen …). Kazim (spelad av Shazad Latif) har frivilligt valt ett arrangerat bröllop. Zoe kan inte förstå varför.

Vänner förstår att de är förälskade

För- och nackdelar med olika typer av äktenskap, och äktenskap och familjebildande överhuvudtaget, debatteras flitigt. Det är knappast en chock att den västerländska modellen vinner till sist och att de bästa vännerna förstår att de är kära innan eftertexterna rullar. Isn’t it romantic?

Mer resonerande än romance

What’s Love Got To Do With It? är frågan som ställs. Svaret är: Inte speciellt mycket. Det är mer resonerande än romance på menyn.

På plussidan finns solida skådespelarprestationer som höjer det allmänna intrycket och ett dyrt och extravagant foto med biokänsla. Man har inte sparat på slantarna för att flyga till olika destinationer. I ett tidevarv där romcoms finns i överflöd på olika streamingsajter är det trevligt att se att det läggs omsorg på vackra miljöer och på att visa andra delar av världen. Och även en del andra värderingar.  

Biroller stjäl showen

Stjäl showen gör ett par biroller: Shabana Azmi och Emma Thompson som mammorna. Den här filmen kan bli årets Mors Dags Present? Om mamma inte hellre vill ha en Halloween-box…

print

Våra samarbetspartners