MIN VACKRA STJÄRNA – svårsmält att folk som tar bebisar framställs som så hyvens

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Beurokeo (Broker)
Regi: Kore-eda Hirokazu
Skådespelare: Song Kang-ho, Gang Dong-won, Bae Doona, Ji-eun Lee, Lee Foo-young
Land: Sydkorea
År: 2022
Genre: Komedi, Brott, Drama
Längd: 129 minuter
Format: DVD
Distributör: TriArt
Betyg: 3

På 1970-talet var det trendigt att ha ryamattor. Det gick också att beställa en koreansk bebis som kunde krypa runt på mattan. En av mina äldre vänner som växte upp på ryamattor berättar alltid med stolthet att hon minsann inte lämnades i en soptunna – hon hittades på gatan! Som tvååring hade hon till och med en del vaga minnen av Sydkorea.

Utvecklingen har gått framåt sedan dess, filmen Broker, som fått den svenska titeln Min vackra stjärna, handlar om bebisar som lämnas i ”babyboxes”. Filmen fokuserar speciellt på en bebis som en småkriminell men sympatisk duo lägger sina vantar på för att sälja vidare för en extra slant. Nu för tiden slänger man inte vad som helst i soporna (eller på gatan) och en viss sorts recycling har blivit värd ”top dollar”.

Shoplifters hans mest kända verk

Koreansk kultur är jättehet, från BTS och K-pop till Squid Games och Parasite. Men Min vackra stjärna har faktiskt en japansk regissör. Hirokazu Kore-eda. Han brukar räknas som den främste nu levande japanske regissören (som inte gör anime), hans familjedramer brukar få honom omnämnd som Ozus naturlige arvtagare, men själv brukar han säga att han föredrar att bli jämförd med Mikio Naruse.

Mest kända verk i Sverige torde vara vinnaren av Guldpalmen: Shoplifters från 2018.

Empati är tjockare …

Det här är en mycket sötare eller mer sockrad historia, men ett tema finns gemensamt: småkriminella men trevliga typer.  Och en tes om den verkliga bonusfamiljen. Blod är tjockare än vatten? Empati är tjockare än både blod och vatten.

Det är lite svårsmält att folk som tar bebisar och handlar med dem framställs som så genomtrevliga och hyvens. Alldeles för snälla för att vara kriminella, och för snälla för att överleva i en vanlig tuff värld över huvud taget. I verkligheten skulle en sådan duo vara mycket mer cynisk och råbarkad.

Sött och välvilligt

Song Kang-ho (känd från Oscarsvinnaren Parasite) och Gang Dong-won spelar babyförsäljarna, och de båda detektiverna som förföljer dem spelas av Bae Doona och Lee Joo-young. Dock ska det understrykas att det inte blir någon actionfilm av dramat – det är sött och välvilligt och handlingen framskrider i maklig takt.

print

Våra samarbetspartners