INFINITY POOL – kvalar in under etiketten upphöjd skräck, men det är inget att applådera

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Brandon Cronenberg
Skådespelare: Alexander Skarsgård, Mia Goth, Cleopatra Coleman, Jail Lespert, Amanda Brugel
Premiär: 2023-03-24
Betyg: 2

Äpplet faller inte långt från päronträdet, sådan far sådan son, han brås på sin far. Det är regissören till detta verk, Brandon Cronenberg som åsyftas, och farsan är förstås David Cronenberg, kungen av body horror. Därmed inte sagt att deras verk är några direkta kopior, men det är heller knappast något att förvånas över att herrarna är släkt när man ser Infinity Pool rulla där på bioduken.

Det hela avhandlar en semester. En semestervistelse från helvetet, för att vara mer exakt. Platsen är en håla som skulle kunna vara Kroatien. Där på en inhägnad resort befinner sig James Foster, författare med skrivkramp tillsammans med sin yngre rika fru Em. Han ville åka dit för att hitta inspiration, medan hon bara motvilligt hängt på.

Smitning bästa sättet att komma undan

Tillvaron går sin gilla gång, men inte länge till. För när de väl slagit sig i slang med positivt uppspelta paret Gabi och Alban Bauer är det lugnet för en storm de aldrig hade kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi.

En till en början trevlig gemensam utflykt slutar i moll när James kör ihjäl en bonde på vägen hem från en grilldag vid kusten. Gabi insisterar på att smitning är bästa sättet att komma undan problemet. Vilket det förstås inte är. För dagen därpå kommer bistra poliser och knackar på James och Ems hotelldörr för avhämtning till den lokala polisstationen. En avskalad trist betongbunker som i bästa fall fått de flesta härdade brottslingar att satsa på bot och bättring.

Att bli avrättad av äldste sonen

Och det är ungefär här som Infinity Pool blir märklig. Poliskommissarien på plats ger honom nämligen ett ultimatum. Välj mellan att själv bli avrättad av offrets äldste son eller låt en tvättäkta James-kopia ta (döds)smällen. Det är nämligen tradition att hantera svårare brott på detta vis där på hittepå-ön La Tolqa. Men vad då kopia, tänker du kanske. Jo, berörd person sänks ner i en tomatsåsliknande vätska – titelns evighetspool – och dåsar till.

Sedan vid uppvaknandet är saken biff. Som i detta fall. Enda nackdelen är att James måste vara på plats när hans kopia tas av daga. Inte roligt. Men som John Wayne brukade säga ”A man’s gotta do what a man’s gotta do”.

Blir ganska flippat

Om ni nu tycker detta låter konstigt, så är det bara början. Strax därefter åker Em fullt förståeligt hem till civilisationen. Utan James. Hans pass är nämligen puts väck. Så han tvingas stanna kvar, och låter sig bli introducerad för andra som upplevt sin kopia bli tagen av daga för öppen ridå. Och ja, paret Bauer tillhör också den kategorin.

Vad som sedan händer ska inte avslöjas, men man kan väl säga som så att det hela blir ganska flippat. Man röker på med de kraftigaste grejorna till hands, ägnar sig åt brutal home invasion, skjuter omkring sig utan tanke på folket i omgivningen och misshandlar en polishöjdare. Med mera.

Är lätt förstå budskapet

Allt detta göres utan konsekvens. Eftersom alla inblandade kommer undan via ett besök i evighetspoolen. Det är lätt att förstå budskapet här. De riktigt rika kan begå vilka handlingar som helst. Särskilt om de är begångna i fattiga korrupta länder. Sedan när de väl är hemma plockas den vardagliga civiliserade fasaden fram igen som om ingenting hänt.

Ett underligt mish mash

Vilket förstås med tanke på sammanhanget doftar satir lång väg. Träffsäkert? Ja, kanske det. Men i min bok kvalar Infinity Pool likväl in under etiketten upphöjd skräck. Alltså elevated horror på utrikiska, och det är inget jag precis applåderar. För mig är det här i mångt och mycket ett underligt mish mash. Inte i samma utsträckning som Darren Aronofskys Mother eller Alex Garlands Men från fjolåret, förvisso. Men tendenserna finns där onekligen.

Varför dra sexscenen i långbänk

Vad mer, jo det idkas sex i en lååååång psykedeliskt filmad säng-scen som lika gärna kunnat vara gjord i skarven mellan sextio- och sjuttiotal. Groovy man, är man benägen att utbrista. Men vad är poängen med att dra den i långbänk?

Så nej, Infinity Pool är inget som knockade mig. Men om ovannämnda relaterade titlar är din forte, så ge filmen ändå en chans. För smaken är som bekant trots allt ofta som baken.

print

Våra samarbetspartners