FÖRLORADE ILLUSIONER – kostymdrama som serverar den nakna sanningen på silverfat i guld

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Illusions perdues (Lost Illusions)
Regi: Xavier Giannoli
Skådespelare: Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan. Salomé Dewaels
Premiär: 2023-03-24
Betyg: 5

Honoré de Balzac skrev romanen i tre delar som utspelar sig under tidigt 1800-tal men aldrig har något sådant varit mer dagsaktuellt än idag.

Lucien Chardon, (Benjamin Voisin) en ung fager man på den franska landsbygden arbetar som tryckare men har begåvats kallet som poet. När han får vittring på överklassens salonger, levnadssättet, makten och deras inflytande tar han språnget till Paris.

De rätta kontakterna serveras

Tillsammans med sin mecenat och tillika äldre älskarinna, den vackra Louise de Bargeton (Cécile de France) visar hon honom in i huvudstadens elitiska epicenter. Här serveras de rätta kontakterna, men då skvallret är snabbare än ljudet och en skandal kommer att förgöra henne blir Lucien Chardon påmind om vem han egentligen är och var han hör hemma.

Står med mössan i hand

Men det är i Paris han har bestämt sig för att göra karriär som poet. Det är här hans talang skall komma till sin rätt, och med bestämdhet tvekar han inte en sekund att söka upp de som åter kan öppna upp de stängde dörrarna, tidningsredaktörerna.

I tidningsvärlden recenseras teaterföreställningar och författarnas alster mot betalning, skådespelare, regissörer, förläggare står sonika med mössan i hand, såvida de inte öppnar upp plånboken.

Blir som fisken i vattnet

Tidningsutgivarna gräver guld och journalisterna besitter ikonstatus, likt rockstjärnor. Lucien Chardon blir som fisken i vattnet och skördar livets frukter. Han mer eller mindre färdas på rosamoln och röda rosor.

Lyckan tycks vara oändlig fast även rosor vissnar en dag. Människor vars förtroende och vänskap han missbrukat, saboterat karriären för kommer inom kort att knacka på dörren när han minst anar det oavsett hur många reglar han hunnit låsa.

Mäklar luftslott till pöbeln

Den här filmen lyfter som få kostymfilmer gör. Det exemplariska skådespelet från samtliga, däribland den magnifike Gérard Depardieu som den illitterate men framgångsrike utgivaren Dauriant fullgör berättelsen på oöverträffat vis.

Att Balzac kunde förutse att vi 200 år senare har precis samma dilemma med falska nyheter, annonser och köpta budskap som förmedlas av begåvade botoxladdade kretiner som mäklar det ena luftslottet efter det andra till den stora pöbeln, är minst sagt anmärkningsvärt och underbart träffsäkert.
 
Det här är inte bara ett kostymdrama. Detta är den nakna sanningen serverad på ett silverfat i guld.

print

Våra samarbetspartners