THE WOMAN KING – ser mest ut som den senaste generiska Marvel-filmen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gina Prince-Bytherwood
Skådespelare: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, John Boyega
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Drama, Historia
Längd: 135 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Sony Pictures
Betyg: 2

Amazoner som slåss som elitsoldater någonstans i Afrika. Det lär vara baserat på verkliga historier, men det ser mer ut som den senaste generiska superhjältefilmen från Marvel. Strikt koreograferade fajtscener, massor av hoppande och piruetter, scenen där någon hoppar bock på någon annan för att vifta hotfullt med ett svärd.

… Och så en mellanakt när nya rekryter ska tas in gänget. Det är lite som Mulan, fast utan att någon tjej klär ut sig till kille för att hon också vill gå med i armén. Här skulle i stället en kille ha fått klä ut sig till tjej. Det hade varit kul.

Det finns gott om filmer med killar i huvudrollerna som handlar om kompisskap i armén eller flottan eller flyget. Visst vore det trevligt med en likadan film för tjejer … fast det är ju inte alls vad vi får. Tyvärr. Filmen byter spår snabbt och blir istället till en mycket sockrad och sentimental mor- och- dotter- historia. Sockret i historien hade räckt till att försörja en hel kontinents sockerbagare i ett år.

Romantiserade och utslitna troper

Verklighetens amazoner hade skakat på huvudet och alla romantiserade och utslitna troper som staplas på varandra.

Romansen i filmen är skrattretande dåligt agerad. Som en tribute till Pocahontas av någon som skrivit halvdålig fanfiction som borde stannat i byrålådan. Många scener och intriger ser ut att vara direkt tagna från bättre och mer populära Disneyfilmer.

Hamnscenen med fritagningen ser ut som sämre bortklippta scener från Pirates of the Caribbean. ”Hoppa och vifta med pinnar” scenerna ser ut som vilken scen som helst från någon Marvels superhjältefilmer. Träningen ser ut som något från den gamla tecknade filmen Herkules. Rekryteringen ser ut som live action Mulan-filmen.

Varför försvara en diktator

Olyckligtvis är slutet också mycket live action Mulan – en envåldshärskare och diktator som armén ska försvara … Och varför? Han har ett harem av fruar och konkubiner och rikedomar, och kvinnorna i den kvinnliga armén förväntas offra sig för honom.

Hemmakvinnorna ställs mot armékvinnorna och det blir catfight om vem som ska bli ”the woman king” bredvid den där värdelöse och uppblåste mannen som vilar på sina sidenkuddar. Att man skulle kunna ha en woman king istället för den vanlige hopplöse kungen … den frågan ställs aldrig. Precis som i Mulan. Tjejens roll är att offra sig, att vara glatt villig att offra sig, för att behålla ett ganska värdelöst och förtyckande manligt diktatorskap.

Winner takes it all

Och liksom i vikingaserierna slåss olika stammar mot varandra och segrarna tar förlorarna som slavar och säljer dem. Så fick man folk till Island. Bofasta gav gärna en extra slant för att köpa minderåriga fruar.

Förresten, romarna tog över 97 000 judiska slavar när de krossade Jerusalem … och försäljningen av dessa bekostade projektet Colosseum (det är också möjligt att några av de judiska slavarna även fick jobba med uppbyggnaden – tillsammans med slavar från andra områden). Mycken ekonomisk välgång och många storslagna byggnadsverk, från pyramiderna till Colosseum, bygger på slavkraft. I tusentals.

”Befria slavar”- ett småskaligt projekt

Därför blir det också en extra stor besvikelse att allt i den här filmen är så futtigt småskaligt. ”Befria slavar” är ungefär ett projekt för ett tiotal i en hydda. Kvinnoarmén verkar också bara vara ett fåtal, inte många fler än vad som går att få in på en bioaffisch.

Befria slavar vid hamnen blir också till en småskalig och fånig scen där kvinnoarméns ledare gör allt för att befria sin dotter – och hennes bästa vän (som inte har någon dotter) får vara det traditionella offerlammet, sådana som finns i nästan alla James Bond filmer. Ja, singlar är väl umbärliga, och ska offra sig för kärnfamiljen. Lashana Lynch (som är riktigt rolig och enda ljusglimten i hela filmen) hade förtjänat en mycket bättre roll. Och en egen 007-serie.

Fram med klippverktyg och brynsten

Filmen saknar gnista, skarpt skådespeleri och skarpt manusarbete. Och viljan att klippa ner handlingen till vettig längd. Här hade man behövt plocka fram både yxan och brynstenen.

print

Våra samarbetspartners