SCREAM VI – inspirerat blodbesudlat och oväntat vitalt när skräckfranchisen flyttar till New York

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
Skådespelare: Melissa Barrera, Courteney Cox, Jenna Ortega, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding
Premiär: 2023-03-15
Betyg: 4

Tänk ändå vilken skillnad lite miljöombyte kan göra. En klyscha måhända, men det kan gälla för det mesta. Så även en slasherfranchise. Kaliforniska hålan Woodsboro har således övergetts av Scream-teamet till förmån för New York denna gång, och även om innehållet oundvikligen långt ifrån är obekant, så tål det att sägas att helheten andas en fräschör jag inte hade förväntat sig.

Det känns som om de tre manusförfattarna, däribland seriens skapare Kevin Williamson har fått ny inspiration med The Big Apple som fond. Inte minst utnyttjas det folktäta stadsmyllret effektivt för att skapa spänning och konfrontationer som känns. Bara det faktum att det likt en typisk helg á la Halloween springer runt idel folk i Ghostface-masker är lätt att bli exalterad över.

En tidig katt- och råtta-scen

För frågan är förstås vem av dem som är den äkta mördaren bland alla utklädda nördar som bara är fans av Stab, den imaginära filmskräckserien i Scream-universumet. Något som av naturliga skäl inte är det lättaste att svara på. Vilket förstås är poängen, och det finns mycket riktigt också några scener som uppvisar detta på bästa sätt. Som en tidig katt och råtta-scen i en närbutik där den maskerade mördaren till och med tar till skjutvapen.

Går inte av för hackor

Eller en riktigt svettig sekvens i en fullpackad tunnelbanevagn där man bara väntar på att mördaren ska ge sig till känna med kniven i högsta hugg. Vi talat två inslag som inte går av för hackor, helt enkelt. Bokstavligt talat. Men de är inte de enda. För som helhet levererar filmens onekligen både spänningselementet och brutaliteter på ett både fantasifullt grymt och blodbesudlat sätt.

Samtidigt lär dess klimax tillfredsställa de flesta fans av serien. Här kommer så slutligen vändningarna och avtäckningen av den/de som står för slaktandet, och det blir precis så rafflande som man önskat.

(Ö)känd för att ha gått bärsärkagång

Att det är de plågade systrarna Tara och Sam Carpenter som står i centrum har möjligen den bevandrade redan räknat ut. Sistnämnda är dessutom garanterat den mest plågade av de båda. Så till den grad att hennes terapeut på ett tidigt stadium tar sin hand från henne. Av rädsla för vad hon gjort när hon efter mycket om och men berättar.

Annars, ute på nätet är hon (ö)känd för att gått bärsärkagång med kniven mot mördaren i förra årets Scream Tur då att syrrorna trots allt är så tajta. För för övrigt går det inte att vare sig förlita sig på eller lita på någon annan. Inte på riktigt. Utom då möjligen Courteney Cox sensationsjournalist Gale Weathers. Eller kan man det?

Lätt acceptera inkörda receptet

Som synes undviker jag att gå närmare in på handlingen. Det vore ju synd att avslöja för mycket. Istället får ni nöja er med mitt konstaterande att Scream VI är en oväntat vital fortsättning på franchisen. Skaparen av den samma, skräckikonen Wes Craven nickar säkert godkännande där i sin himmel. Att sedan ingredienserna rent allmänt, inklusive de ironiska blinkningarna och metainslagen följer det inkörda receptet är mest bara som det ska. Det hela är i alla fall hyfsat lätt att acceptera nu när hantverket blivit så pass lyckat. Vi talar helt enkelt i termerna en skräckfilmisk berg-och-dalbanetur värd namnet.

print

Våra samarbetspartners