SKOLAN VID VÄRLDENS ÄNDE – Oscarsnominerat drama inspelat vid världens ände

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Luana: A Yak in the Classroom
Regi: Pawo Choyning Dorji
Skådespelare: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Keldon Lhamo Gurung, Pem Zam, Sangay Lham
Land: Bhutan, Kina
År: 2019
Genre: Drama, Familj
Längd: 110 minuter
Format: DVD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Ugyen Dorji planerar att bli sångare i Australien. Snart är hans visum klart och han kan lämna Bhutan och följa sina drömmars mål … Men fullt så enkelt är det inte. Är man anställd av staten så är man, och reglerna är fem år som lärare innan du får lämna din post…

Till saken hör att Ugyen hatar att vara lärare och han har tagit begreppet ”oengagerad” till nya nivåer. En tjänstekvinna ger honom posteringen för hans sista år med en illvillig glimt i ögat … Ugyen får världens mest avlägsna skola. Som ligger i Lunana. Området ligger mellan 3400 och 7000 meter över havet.

Altitudeproblem versus attitudeproblem

Ugyen försöker smita undan genom att ange ”altitudeproblem” som en väg ut, men tjänstekvinnan ser bara ”attitudeproblem”. Ingen i Bhutan har väl problem med ”altitude”?! 5000 meter eller mer över havet? Bah! En barnlek!

Det är minst sex dagars vandring uppåt, uppåt, uppåt innan Ugyen slutligen är framme vid sitt mål. Världens mest avlägsna skola. Med lekande barn som förväntansfullt inväntar sin nye lärare och hans spännande lektioner. Han som bara vill bort från allt…

Urkopplad och avkopplad

Att leva i avlägsenhet med sparsamt med el och urladdad mobiltelefon visar sig vara bra för Ugyen. Han knyter an till människorna i Lunana, till eleverna, till djuren … Byäldsten ger honom den ultimata komplimangen: Du måste ha varit en yak i ditt förra liv!

Och det är absolut inget fel med att ha en yak i klassrummet. Varmt och gott. Och den ger värdefull spillning som torkas och som man sedan eldar med…

Inspelad på plats i Lunana

Filmen är inspelad på plats i Lunana – som vid den här tiden verkligen var avlägset och svårt att nå på alla sätt. Invånarna hade inte ens sett färdigskivat bröd, än mindre biofilm. Vill du vara med i en biofilm? Ja … vad är det för något?

Många av invånarna i Lunana spelar versioner av sig själva i filmen. Som lilla Pam Zem. Hennes pappa är alkoholist och hon bor hos sin mormor. Tack vare filmen blev hon kändis, fick resa världen runt på filmfestivaler, och hon har idag ett konto på TikTok med massor av följare. Istället för att vara hemma och se efter en yak.

Regissören framställer detta som att de räddat Pam Zem, och ja, visst var det bra att hon fick gå i skolan (flickors rätt att gå i skolan är inte en självklarhet världen över). Men … är ett framgångsrikt Tiktok konto bättre än att ta hand om djur? Det är en smaksak.

Mobilmaster i Lunana

Nu för tiden byggs mobilmaster överallt och det går numera även att få utmärkt uppkoppling i Lunana. Mobilmasterna kom på plats samtidigt som filmteamet var där. Gissningsvis tittar barnen även här på Sesame Street via mobila sändningar och lär sig ABC och 1-2-3 … Undervisningen av Ugyen i filmen är verkligen inte mycket att hänga i julgranen. Barnen har haft lärare tidigare, som lämnat efter sig en kista med skolböcker och material, och de är i mellanstadieåldern. Ändå håller de på med 1+1 och ABC … 1+1 borde de ha lärt sig bara av att passa yakarna och räkna in hjorden. I icke uppkopplade områden är tärningspel och kortspel ett vanligt sätt att fördriva tiden och man lär sig massor av matte av spel. Även bara av spel med pinnar, stenar och kottar.

Svindlande höjder, svindlande vyer

Fotot är svindlande briljant. Skolan vid världens ände påminner om varför man en gång fastnade för film som medium. Genom att berätta med trollbindande bilder, storslagna vyer och intressanta porträtt av människor.

Urkopplad och mobillös lär sig Ugyen för första gången att koppla av. Han lär sig möjligen mer av byborna än de av honom. För den bortklemade och civiliserade stadsmannen finns fortfarande livets mening i vildmarken, nära naturen, nära djuren och nära människor som inte har tappat bort vad som är viktigt i livet.

Internationella filmer – ett utmärkt sätt att resa på

Med en annan rollbesättning hade det här lätt kunnat bli en ”white saviour” historia. Men alla i filmen har samma nationalitet. Det är bara det att världarna i samma land är så diametralt olika varandra.

Skolan vid världens ände blev Oscarsnominerad i kategorin Bästa internationella film. Internationella filmer är ett utmärkt sätt att resa på – utan utsläpp och avtryck.

print

Våra samarbetspartners