ANKLAGELSEN – samtycke som ett kartotek av heta diskussionsfrågor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Les choses humaines
Regi: Yvan Attal
Skådespelare: Ben Attal, Suzanne Jouannet, Charlotte Gainsbourg, Mathieu Kassovitz, Pierre Arditi
Land: Frankrike
År: 2021
Genre: Drama
Längd: 138 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 3

Anklagad med Jodie Foster som tilltufsat offer för en gruppvåldtäkt blev en Oscarsvinnare 1989. Anklagelsen har nästan samma titel, men rör sig i helt andra gråzoner.

Våldtäktsdebatten i samband med Anklagad handlade både om att våldtäkt alltid är våldtäkt, hur berusat och flirtigt offret än är, men också om att filmens bild av våldtäkt var så svart och vit att många tänkte ”så där ska det se ut för att vara en riktig våldtäkt …” Och verkliga våldtäktsfall rör sig ofta inte i en så glasklar zon. Alla i filmen Anklagad vet att det är våldtäkt. Offret vet det. De som utför dådet vet det. Och biobesökarna (och hemmabiobesökarna) vet det.

Olika upplevelser av samma händelse

Anklagelsen är ett modernt franskt drama som handlar om begreppet samtycke. Han säger att hon gav sitt samtycke, hon säger att hon inte gjorde det. Var det våldtäkt eller inte? Två personers upplevelser av samma händelse är diametralt olika. Filmen tar upp en katalog över svåra ämnen och politiska snackisar som ofta kommer upp på dagordningen. Alla känner alla av rollkaraktärerna, alla är insyltade i samma sylta. Ibland gränsar handlingen farligt nära melodrama och såpopera.

Hårdare våldtäktsstraff

Handlingen kretsar kring den stridbara Claire (Charlotte Gainsbourg), som är med i en debatt om hårdare våldtäktsstraff, och några timmar senare blir hennes son (Ben Attal) anklagad för att ha våldtagit hennes fästmans dotter (Suzanne Jouannet). Claires före detta man (Pierre Arditi) har haft ihop det med en praktikant på sin arbetsplats. Office romance eller en #MeToo grej att röra upp? I filmens nutid är det rättegång, och den varvas med tillbakablickar på hans version respektive hennes version av filmens huvudhandling; Anklagelsen.

Ingen het potatis lämnas orörd och omosad

Man hinner med att diskutera mediadrev och rasism och klass och samtycke och hederskultur och den moderna konstscenen … Filmen är som ett register av ämnen från SVT:s Agenda och Uppdrag granskning och Kulturnyheterna. Ingen politisk het potatis ska lämnas orörd och omosad.

Om skådespelarna och regin inte hade haft så hög klass hade filmen nästan bara blivit ett kartotek av trendiga diskussionsfrågor. Och att alla är så insyltade med varandra påminner lite om intriger från såpor som Coronation Street och Eastenders. Där florerar också våldtäkter (eller inte våldtäkter) och alla möjliga anklagelser, som ger foder åt intrigerna i säsong efter säsong.

print

Våra samarbetspartners