STARLIGHT, Malmö Opera den 15 februari 2023 – fullmatad, musikaliskt varierad galashow

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Konferencier: Maria Möller
Dirigent: Joakim Hallin
Medverkande: Helen Sjöholm, Lill Lindfors Star Choir, Triple & Touch, Aron Oscar Pierrou Lindén, Erik Gullbransson, Lunds Studentsångare, Ola Heinpalu
Malmö Opera Academy: Viktoria Karlsson och Linnea Nordenback, sopran, Fredrik Hagerberg, tenor, Magnus Lindegård, bas
Dansare: Holly Dorger, Jonathan Chmelensky från Det Kongelige Teater

Fullmatat, späckat, varierat, generöst och garnerat med en stor dos avslappnad proffsighet. Allt stämmer in på välgörenhetsgalan Starlight. Igår gick den första showen av två till förmån för organisationen Star for Life av stapeln på Malmö Opera. Hela 32 nummer avverkades på sisådär två och en halv timmar plus paus, och den som påstår att det hela innehållsmässigt rörde sig ”all over the place” hade inte direkt fel. Det mesta från klassiskt, opera och balett till musikal, visa, gammal schlager och tidlös balladpop fanns på programmet.

Triple & Touch gjorde till exempel en fin latinodoftande version av Evert Taubes Fragrancia, Malmö Operas egen Oscar Pierrou Lindén tog med full trovärdighet sig an Jan Malmsjös paradnummer Jag är den jag är från La Cage aux Folles och musikalstjärnan Erik Gullbranson tolkade Frank Sinatras That’s Life med självklar klass och auktoritet.

Trallig mashup av sydafrkanskt och svenskt

Och låt oss för all del inte glömma Star for Lifes egna artister, alltså ungdomarna i Star Choir. De presenterade sig omgående i ett samarbete med Triple & Touch i en trallig mashup avsydafrikanska gruvarbetarsången Shosholoza och folksången Gärdebylåten även känd som Härjarevisan på snapsvisespråk.

Spännvidd stilmässigt

Sedan när vi nu ändå är inne på det folky spåret med fördel även nämnas Lunds Studentsångare. De presenterade sig initialt med folksången Khorami, en skapelse från Georgien av alla ställen.

Ändå har jag då inte nämnt något om alla operainslagen, mer om det senare. Men ni förstå säkert redan grejen och inser spännvidden stilmässigt på denna tillställning.

Du måste finnas och Du är den ende

Men oavsett vilket, de givna stjärnorna på plats var självklart Helen Sjöholm och Lill Lindfors. Det är liksom inget snack om att dessa båda trots allt utgör de främsta dragplåstrena, och det finns det onekligen en anledning till. För när Sjöholm tidigt plockade fram sin vackra ballad-cover på Loreens Euphoria och några timmar senare drog ut Du måste finnas< ur rockärmen var det bara att kapitulera.

På samma sätt visade Lindfors att gammal verkligen är äldst när hon drog av den lite vemodiga tillbakablicken Fotoalbumet och självklart Du är den ende i en något uppdaterad, pratsjungande version. Tänk att denna levande (musik)legend fyller 83 i maj, var min första tanke. Hon låter ju i stort sett som vanligt.

Vad händer när målbrottet kommer?

Fast en galashow kan inte leva på några stjärnor allena. Då hade det inte blivit mycket till show, utan mer av en renodlad solokonsert. Således finns det all anledening att framhålla andra som förgyllde kvällen också. Som lille Aron Eriksson-Aras. Jag säger lille, för förra årets vinnare av Talang är bara tolv, och han var kaxig nog att ta sig an både Jennifer Holidays And I Am Telling You och Whitney Houstons I Have Nothing. Med viss framgång får man väl säga. Men vad händer med gossen när målbrottet kommer? Det får väl tiden utvisa är väl ett givet svar här.

Uppspelta slagnummer av Mozart

Givet var också att det skulle bjudas på opera, vi befann oss trots all på Malmö Opera, och Mozart var föga förvånande ett givet inslag här. Så det blev både Non pin andrai från Figaros bröllop och Ich gehe, doch rate ich dir, hämtad från Enlevringen ur Seraljen. Två uppspelta slagnummer som på sant Mozartvis var lätta att ta till sig även för en ovan operakonsument.

Ohöljt känslofyllt av Beethoven och Wagner

Men det bjöds på tyngre saker också. Däribland Mir ist so wunderbar från Beethovens Fidelio och Wagners Chor de Pilger med Lunds Studentsångare, två ohöljt känslofyllda skapelser och stapelvaror från den klassiska musikens grädda.

Malmö Operas påläggskalvar

Tilläggas ska för övrigt att alla operanummer utom sistnämnda framfördes av operans egna påläggskalvar i Malmö Opera Academy. Vi talar om framtidens stjärnor med tillfälle att glänsa redan idag, således – se till höger i faktarutan för namnen.

Anekdoter och imitationer

Och när vi nu ändå är inne på det här med att glänsa. All respekt till kvällens konferencier Maria Möller, som vävde samt inslagen med sina anekdoter från det egna livet och i och utanför rampljuset och skojiga imitationer av folk som Drottning Silvia och Maria Montezami.

Klang och jubel med kumbaya

Alla goda ting har dock sin ände. Så även Starlight, men precis som sig bör avslutades alltihopa med ett sant klang- och jubelnummer. Med ett sjuttiotal personer på scen, och alla sjöng med tillsammans under någon form av ledning av Star Choir och Triple & Touch i Elton Johns och Tim Rice Circle of Life.

Sedan behöver det väl knappast tilläggas att allt där och då tedde sig precis så gemytligt med en känsla av kumbaya och gemenskap för en god sak som det ska i vid ett sådant här tillfälle.

print

Våra samarbetspartners