MAIGRET – gedigen välgjord, välspelad och…stillsam deckare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Patrice Leconte
Skådespelare: Gérard Depardieu, Jade Labeste, Mélanie Bernier, Aurore Clément, Hervé Pierre
Land: Frankrike/Belgien
År: 2022
Genre: Deckare, Drama
Längd: 89 minuter
Format: DVD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Nu blir det franskt här på JPS Media! Fransk-belgiskt, till och med. Jag funderar på om jag någonsin sett en film om kommissarie Maigret. Jag tycker att jag nog borde ha sett en eller ett par, eller en TV-serie, men jag kommer på någon på rak arm. Jag har ganska länge tänkt att jag borde se den engelska TV-serien med Rowan Atkinson någon gång, men det har inte heller blivit av.

Däremot har jag sett Les Bronzés från 1978. Det är en komedi av Patrice Leconte som kan sägas vara Frankrikes motsvarighet till Sällskapsresan – och den är usel. Om du besöker Frankrike ska du låta bli att säga att du inte gillar Les Bronzés – filmen är älskad där.

Problem med hälsan och aptiten

Det är Patrice Leconte som har gjort denna nya film om kommissarie Maigret. Det är andra gången Leconte filmatiserar en roman av Georges Simenon, den förra filmen hette Den fula gubben och kom 1989, men den handlar inte om Maigret.

I Maigret innehar Gérard Depardieu titelrollen. Han har problem med hälsan, han har ingen aptit, och han har slutat röka. En ung kvinna hittas mördad, hon har åtskilliga knivhugg i kroppen, men det verkar som om hon var död redan innan hon knivhöggs. Maigret löser fallet.

Allt är stillsamt

Det här är ett lågmält mordmysterium. Maigret rör sig i 1950-talets Paris. Miljöerna är gråa och muggiga. Han samtalar med diverse människor, varav några är misstänka. Han hittar ledtrådar. Allt är stillsamt.

Funkar kanske ännu bättre på TV

Maigret gick en sväng på bio i Sverige, jag skippade pressvisningen eftersom den låg på en dum tid. Men den här filmen funkar lika bra hemma på TV:n – kanske funkar den ännu bättre på TV. Filmen ser nämligen ut som en TV-film, eller ett avsnitt av en TV-serie. Det är gediget, välgjort, välspelat, men här finns inga större gester.

Hustrun lagar kalv med harsyra

Filmen är bra, trevlig och lagom engagerande, om än inte särskilt spännande. Maigrets hustru lagar kalv med harsyra till middag. Jag ser gärna fler filmer med Depardieu som Maigret. Det finns material att ta av – 75 romaner och 28 noveller. Jag avrundar betyget uppåt.

print

Våra samarbetspartners