DOGBORN – cineastiskt experiment i behov av revansch

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Isabella Carbonell
Skådespelare: Silvana Imam, Philip Oros, Emma Lu, Mia Lu, Henrik Norén
Premiär: 2023-02-10
Betyg: 2

Tvillingparet (Silvana Imam och Philip Oros) som tagit sig till Sverige och tillbringar sina dagar på jakt efter arbete och en sovplats befinner sig som oftast på otillbörlig mark och det är bara en tidsfråga innan de hamnar på helt fel sida om lagen.

När de efter tjat får jobb via sin kusin som hantlangare åt den till synes lugna och vänlige Yann (Henrik Norlén), som äger några fastigheter, en sunkig bar och sysslar med trafficking blir de lovade både bostad, pengar och mat. Omgående beger de sig iväg med lasten full av unga flickor till diverse fester och medelålders män med märkliga böjelser.

Inte tillstymmelse till realism

Varför det ena syskonet skriker, bråkar och ställer till det i varje scen medan hennes bror är knäpptyst efter sin tid i Syrien fungerar kanske på skisstadiet, men det blir verkligen inte minsta tillstymmelse till realism i den här filmen av Isabella Carbonell, som både skrivit manus och regisserar.

Cineastiskt experiment

Snarare faller det mesta platt då man inte fångas upp av karaktärerna. Det finns mycket att berätta och speciellt med ett sådant här ämne. Men då borde även självkritiska röster kommit till tals. Transformeringen från dålig till god blir inte trovärdig i den här framställningen, tyvärr. Det blir snarare ett cineastiskt experiment som behöver en revansch.

print

Våra samarbetspartners