THE FABELMANS – självbiografiskt, personligt och elegant av Spielberg

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Steven Spielberg

Skådespelare: Michelle Williams, Gabriel LaBelle, Paul Dano, Judd Hirch, Seth Rogen
Premiär: 2023-02-03

Betyg: 4

Kärleken och passionen till den rörliga bildkonsten, berättandet och historierna presenteras på ett väldigt personligt vis av Steven Spielberg som även öppnar filmen med ett par väl valda ord och framförallt en tacksamhet över att få dela med sig av sin egen historia.

Genom den unge Sammy Fabelmans (Gabriel LaBelle) kreativitet och iver att skapa historier med filmkameran som sin närmaste vän får vi följa med på en personlig ödmjuk resa i 50-talets Amerika där antisemitism sprids och befästs på ett högst påtagligt vis.

Stöttar i vått och torrt

Handlingen är löst baserat på Spielbergs egen uppväxt. Ensemblen är omsorgsfullt rollbesatt där Sammy Fabelmans pappa Burt (Paul Danno) stöttar och beundrar sina tre barn och speciellt sin fru Mitzi (Michelle Williams) drömmar och infall i vått och torrt. Detta trots att hon själv åsidosätter sin egen karriär som konsertpianist för makens befordringsväg.

Kastas in i filmens magika värld

Burt är en briljant ingenjör och utvecklar föregångarna till dagens datorer. Hans egenskaper tar honom och familjen från Arizona till Kalifornien där Hollywood hägrar för den unge Sammy, påhejad av sin pappas bäste vän ”Uncle Bennie” (Seth Rogan).

Sammy Fabelman kastas in i filmens magiska värld när han som liten parvel får följa med sina föräldrar på en oförglömlig bioupplevelse, Världens största show av Cecil B. DeMille. En upplevelse han sedan återskapar genom sin 8 mm. kamera och sina leksakståg som spårar ur tills rätt effekt uppnås. Actionfilmen har gjort sitt intåg på filmduken i garderoben hos familjen Fabelman.

Blodad (film)tand i scouterna

Tillsammans med sina scoutkompisar får dessa agera och ta regi i ”återgivning” av mästerregissören John Ford (David Lynch) Mannen som sköt Liberty Valance. Med små enkla medel och sinnrikhet skapar han filmeffekter som imponerar på både vuxna och barn. Sammy får scoutkårens The Photography Merit Badge och detta ger honom blodad tand. Men även om han genom kameran finner sitt kall blir den även ett skydd mot den onda världen utanför i en värld som kan vara oerhört grym för en skolgrabb som är kortare än alla sin klasskamrater, och dessutom skall stå till svars för sin familjs religion.

Upptäcker sin mors sanna kärlek

Då Sammys värld kretsar runt filmens magi är det också genom kameralinsen han upptäcker sin mors sanna kärlek, vilket framkallar djupa spår mellan de två och förändrar hela familjebilden. Men det är även tack vare sanningen i kamerans öga som känslorna kan påbörja en läkning.

Genom ett berättarspråk och cineastisk bildkonst från en av de allra största inom sitt gebit ger The Fabelmans oss en inblick, eller i alla fall stillar en del av vår nyfikenheten att få komma en av de mest betydelsefulla filmskaparna lite närmre in på. Den känslan av insikt förmedlas på ett elegant vis som sig bör i Spielbergs regi.

print

Våra samarbetspartners