BLACK ADAM – spin off till Shazam! spretar något vansinnigt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jaume Collet-Serra
Skådespelare: Dwayne Johnson, Aldis Hodge, Pierce Brosnan, Noah Centineo, Sarah Shahi
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Äventyr, Fantasy
Längd: 125 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Bros.
Betyg: 3

Teth Adam blir väckt efter en 5000 år lång tupplur. Och han har ett uselt morgonhumör. Filmen Black Adam utspelar sig i ett hittepå-land som i historisk tid påminner en hel del om Egypten – massor av sand, massor av slavar, en övermufti som er ut som en farao – och man får helt klart ”Mumien vaknar” vibbar.

Liksom många nymornade mumier före honom så går Teth Adam på mördarjakt och slaktar hejvilt, samtidigt som han förstör allmän egendom, kraschar in i billboards, river monument och går igenom väggar. Trots att det finns öppna dörrar alldeles i närheten.

Påhittad ockupation med uttråkade legosoldater

Hittepå-landet är numera ockuperat av ett annat anonymt hittepå-land och befolkat av legosoldater som ser ut som om de tagit vilket skitjobb som helst i vilket land som helst, bara för att den lokala biltvätten konkade. Eller för att fabriken som gjorde Saab stängdes. Det är knappast några superskurkar som Teth Adam mördar. De ser snarare ut som tulltjänstemän på vanligt kneg.

Familjen som tar sig an Teth Adam (ett medelålders syskonpar och en superhjältetokig tonårsson) får se sitt hem rejält kvaddat. Allt blir demolerat, från en superhjälteaffisch med DC:s Superman till en gammaldags tjock televisionsapparat, som visar Clintan duellerande i en klassisk spagettiwestern. Och så ryker några väggar.

Finansiella möjligheter och lunchlådor

Den lille sonen är den ende som är glad över familjens nya inneboende. Han försöker sälja in finansiella möjligheter, som lunchlådor, och han försöker också lära Teth Adam att säga en ”catchphrase”. Det går sådär. Dessa konversationer är som tagna från den riktiga Shazam!, filmen som regisserades av svenske David F. Sandberg och var riktigt rolig.

Ja, Teth Adam är ännu en snubbe som får superkrafter (eller förlorar superkrafter) när han säger Shazam! Det hade varit så mycket roligare med ett jämnårigt par pågar (eller en påg och en tös) som försöker lära sig superhjältegrejen och hur man navigerar en ny värld efter att ha sovit i 5000 år. Mobiltelefoner, appar, candy crush, Smurfhits, lördagsgodis … Utvecklingen har verkligen gått framåt!

Dwayne ”The Rock” Johnson är ganska så träig. Han var betydligt roligare i Jumanji-filmerna. Där han spelade en tanig kille i en superhjältekropp-avatar…

När A-, B- och C-kändisarna är upptagna ringer du Justice Society

I alla fall. Tillbaka till handlingen i Black Adam, fortare än du hinner säga ”Shazam!”.

I USA finns Amanda Waller, som inte gillar att det finns superhjältar eller superskurkar (som Suicide Squad) som inte jobbar för henne. Så hon skickar ut ett team för att oskadliggöra Teth Adam.

Inte Suicide Squad.
Inte Justice League.
Hon skickar…..Justice Society.

Det är tydligen gänget som man anlitar när alla andra skådespelare är upptagna med viktigare saker, som en uppföljare till Enola Holmes.

Justice Society består av:

En kille som är arg. Hans grej är att han är arg. Hela tiden. Han har helt klart Iron Man komplex. Eller Batman komplex. Han har också metallvingar för att flyga, vilket är ganska onödigt eftersom han också har ett perfekt flygplan under sin perfekt klippta och ihopfällbara barockträdgård.

En tjej som är söt. Hennes grej är att vara söt. För varje gäng behöver en söt tjej. Hon väger ungefär en fjärdedel av de biffiga superhjältekillarna. Hon kan kontrollera vinden, vilket måste vara en praktisk superhjälteegenskap. Speciellt när man ska få tvätten att torka.

En klantig kille som äter hela tiden. Nu tror ni att det är The Flash, men han har klantat sig tillräckligt i verkligheten och får snart inga roller längre. Det här är en komiskt klantig kille som är med i gänget för att det är obligatoriskt med en ”comic relief” karaktär i varje gäng.

Vad han tillför? Han slår sönder grejer. De få grejer som Teth Adam inte redan slagit sönder.

En äldre vis man som låter som Doctor Strange och vars roll uppenbarligen kommer att vara att offra sig för gruppen … Ett av hans superhjältetrick är att förvandla sig till guldkonfetti, det måste vara ett populärt partytrick. Hans egentliga superkraft är att se ut som en tjusig åldrad James Bond och att vara bäst i filmen och att få alla andra att se ännu sämre ut.

Sedan följer superhjälteslagsmål.

Och sedan tror man att det är slut. Men det är det inte. Hela tredje akten är kvar, med en ny superskurk med gethorn på huvudet (varför?) och en armé av zombies och ännu mer superhjälteslagsmål.

”Jag vill göra zombiefilm!”

Hela filmen är som om alla olika viljor i ett manusrum har velat få in just sin vision om en bra popcornsrulle. Filmen spretar något vansinnigt ända fram till sista akten – och då blir det ännu sämre, för en ny kille kommer in i rummet och skriker ”jag vill göra zombiefilm!”, och så får han det.

När du utmattad avnjuter eftertexterna kommer namnet Black Adam, och en riktigt bra bonusscen med Henry Cavill (som tydligen fick ledigt från Enola Holmes franchisen) … Vilket lovar gott för fortsättningen. Tills du kommer på att Henry Cavill inte kommer att komma tillbaka som Superman. Warner Bros. har ändrat sig. Igen.

Massor av smågodis för superhjältenördar

Utgåvan innehåller 4K UHD och Blu-ray och massor av extramaterial. Historierna bakom de tecknade serierna, historien bakom alla de olika superhjältarna och superskurkarna, intervjuer med The Rock … och massor av smågodis för superhjältenördar att nörda ner sig i. Det här är bättre än själva filmen.

Extramaterialet visar också på potentialen med ett DC universum. Bara någon kunde bestämma sig för vart vi är på väg och vilka som får vara med.

Hitintills verkar man ha gjort sig av med de bästa. Henry Cavill och Pierce Brosnan är definitivt bland de bästa … och hur bra (eller dålig) var en multikulturell Batgirl som vi aldrig fick se?

print

Våra samarbetspartners