FARVÄL HERR HAFFMAN – egentligen en rätt djävulsk historia

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Adieu Monsieur Haffman (Farewell Mister Haffman)
Regi: Fred Cavayé
Skådespelare: Daniel Auteil, Gilles Leluche, Sara Giraud, Nikolai Kinski, Mathilde Bisson
Premiär: 2023-02-27
Betyg: 4

Det tragiska historierna från andra världskriget slutar aldrig vara aktuella. De tycka vara lika många och motbjudande som de är olika, och det är omöjligt att inte beröras oavsett om de avhandlar vanliga människor eller det storpolitiska krigsspelet i höjden av hierarikierna.

Här har vi ännu en fängslande berättelse, och det är just rädslan för att bokstavligen bli fängslade, som föranleder den skicklige judiske juveleraren Joseph Haffman att ta ett definitivt beslut att lämna Paris 1941.

Med hopp om att återvända

Den nazityska invasionen är ett faktum och förföljelserna och arresteringarna av judar är ett oomtvistat faktum. Med hopp om en gång återvända lämnar han över nycklar både till affären och till sitt hem till sin ende anställde Francois Mercier efter att först ha fixat till ett trovärdigt pappersarbete.

Inneboende i sitt eget hem

Fast saker och ting går självklart inte som det var tänkt. För det första hinner inte Haffman ut ur Paris innan nazisternas kontrollapparat blivit för svår, så han tvingas bli inneboende i sitt eget hem hos det barnlösa paret Mercier.

Ett oanständigt förslag

Och för det andra blir just denna barnlöshet en källa till dilemma och i förlängningen antipatier från Francois sida. Ett oanständigt förslag sätter nämligen dynamiken mellan de tre i gungning å det värsta. Särskilt som Joseph och fru Mercier alias Blanche faktiskt finner både empati för varandra och något som möjligen kan betecknas som vänskap.

Bundis med en tysk major

Samtidigt driver den nye affärsinnehavaren sin rörelse som om ingenting hänt, och blir som av en händelse bundis med en tysk major. Denne har en faiblesse för smycken, och lockar dit hela Paris nazisttopp till affären. Men goda inkomster som följd för Francois.

Ja, ni förstår säkert grejen. Ett sådant arrangemang kan aldrig sluta väl, men när det väl till slut går illa blir det inte riktigt på det sätt som man kanske trott.

En hel del outtalat

På sätt och vis framstår Farväl herr Haffman som en tämligen intrikat historia. Ingenting av det som händer hade förmodligen hänt om den galenskap som stavas krig inte övertagit livet för Joseph, Francois och Blanche.

Dessutom inträffar en hel deli Farväl herr Haffman som är outtalat. Man kan tänka sig vad som pågår i de berördas huvud, men det är handlingarna som definierar dem, och i Francois fall gör det honom till någon annan inte alldeles renhårig människa.

Svinhugg går igen

Att själva upplösningen på detta drama i slutänden kan betecknas som skruvat låter kanske lite märkligt. Men i min bok slutar det hela inte alls om väntat. Det är egentligen en rätt djävulsk historia som berättas, och det är lätt att ta det gamla ordspråket svinhugg går igen till heders.

Lysande insatser

Samtidigt skulle man också kunna konstatera att Farväl herr Hoffman är en film som hänger kvar i medvetandet. Inte minst för att den levererar en ovanlig spännande historia, men kanske framförallt för att de tre skådespelarna i handlingens centrum alla gör lysande insatser.

print

Våra samarbetspartners