M3GAN – en docksociopat med attityd som ger fans av Chucky en belöning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gerard Johnstone
Skådespelare: Allison Williams, Violet McGraw, Ronny Chieng, Amie Donald, Jen Van Epps
Premiär: 2023-01-13
Betyg: 4

Svunna är för länge sedan de dagar då tokiga snillen till vetenskapsmän ropade in i kameran “DET LEVER, DET LEVER”, och refererade till ett monster bestående av ett hopkok av likdelar. Det har också gått ljusår sedan det räckte med att en docka kunde klämma ur sig mamma eller pappa när man klämde den på magen.

Ribban ligger i dag i takhöjd vad det gäller högteknologi, och glädjande nog hänger skräckfilmen med och är till och med ett steg före när det gäller att kroka arm med fiction och realism.

Inte mer brasved än vad nöden kräver

Det finns många plus på kontot i den nyzeeländske regissören Gerard Johnstones framgångsrika skräckis M3gan både vad det gäller det välskrivna manuset, skådespelarna och förmågan att hålla grytan kokande utan att behöva ta till mer brasved än nöden kräver.

Han lyckas inte bara konservera det gamla Frankenstein-syndromet om hur långt människan får tillåta sig gå innan man trampar in på vår herres hage, utan också ge fans av mördardockornas mentor Chucky sin del och som russinet i kakan berätta en historia som lever ett eget liv.

Lagom engagerad reservförälder

Candy (Violet McGraw) förlorar bägge sina föräldrar i en bilolycka och mostern (Allison Williams) får agera en lagom engagerad reservförälder. Mostern är nämligen ännu en av dessa karriärkvinnor som prioriterar jobbet och har eliminerat alla störande moment som påminner om socialt ansvarstagande, typ föräldraskap.

Har närt en orm vid sin barm

Lyckligtvis ger hennes jobb henne möjlighet att i egna ögon kompensera Candy genom att via teknikens under ge henne en ny vän i dockan M3gan, som fyller alla krav på mänsklig kontakt. Givetvis tar intentionerna en ände med förskräckelse, och det visar sig att Candy närt en orm vid sin barm, en sociopat med attityd som nu lever sitt eget liv.

Som sagt mycket lyckad som representant för genren samtidigt som den är ett kvitto på att skräckfilm inte behöver vara som belackarna ofta hävdar ett hastverk nedskrivet på baksidan av ett frimärke.

print

Våra samarbetspartners