UFO SWEDEN – nördarnas revansch

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Crazy Pictures
Skådespelare: Inez Dahl Torhaug, Jesper Barkselius, Sara Shirpey, Eva Melander, Oscar Töringe, Håkan Ehn, Isabelle Kyed, Mathias Lithner, Niklas Kvarnbo Jönsson
Premiär: 2022-12-25
Betyg: 4

Riksorganisationen UFO Sverige som är baserade i Norrköping, liksom filmkollektivet Crazy Pictures som gjort filmen, har stått som inspirationskälla för UFO Sweden. 50-årsjubilerande UFO Sverige har som sin självpåtagna uppgift att dokumentera och arkivera allt som har med oförklarade fenomen och liknade att göra inom Sveriges gränser.

Med denna bakgrund är det således inte konstigt att filmen utspelas i Norrköping men man har flyttat handlingen till 1996. Filmen börjar dock i slutet av 80-talet när UFO Swedens ordförande Uno försvinner spårlöst och kvar blir då dotter Denise. Denise nya tillvaro är att bli skickad fram och tillbaka mellan olika fosterföräldrar och institutioner. Nu har Denise blivit en rebellisk tonåring och nya incidenter får henne att tro att hennes pappas försvinnande kan ha en (o)naturlig förklaring. Hon söker upp sin pappas gamla förening för att få hjälp av dem att bevisa detta. Föreningen visar sig bestå av ett par udda typer eller rent ut sagt urtypen för nördar. Denise lyckas övertala gruppen att undersöka saken närmare men deras utrustning är inte stark nog och de enda som har den typen av utrustning är SMHI…

Ett litet sidospår av filmen är att den ger en stark inblick av som krävs för att driva en liten förening och hur den funkar vilket säkert en massa av dagens ungdomar inte har en susning om. Sedan att det är ett gäng nördar som till sist får sin revansch är väl alltid kul. Det enda som saknade var väl John Pohlman.

print

Våra samarbetspartners