AVATAR: THE WAY OF WATER – ändrar inget på ett vinnande lag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Cameron
Skådespelare: Sam Worthington, Zoe Saldana, Kate Winslet, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis
Premiär: 2022-12-14
Betyg: 3

Att det skulle komma en efterföljare till en av tidernas största kioskvältare Avatar stod skrivet i de stjärnor som alltid talar sanning om vad som komma skall i Hollywood. Att det tog tretton år får väl tillskrivas ekonomiska och kanske baksluga beräkningar att den som väntar på något gott behöver inte vänta förgäves om även om “drömfabriken” ibland bidar sin tid.

Historien om familjen Sully (Sam Worthington) och hans Neytiri (Zoe Saldana) blev i James Camerons magiska händer en världsangelägenhet och en triumf för filmkonstens bottenlösa möjligheter att ständigt utforska ny mark att plantera sin kreativitet och visuella urkraft i.

3D en hård nöt att knäcka

Att tillföra historien något mer än att bevisa att tretton år gått, tekniken med således, och att 3D numera sett sina bästa dagar igen precis som varje gång systemet varit på tapeten blir en hård nöt för Cameron att knäcka.

Nya karaktärer har naturligtvis tillkommit, bland annat paret Sullys tonårsbarn och andra mer eller mindre spektakulära figurer som döljer kända ansikten typ Kate Winslet som döljer nunan bakom en blågrön digital illusion.

Konflikterna känns igen

Det är fortfarande i Camerons händer en provkarta på visuell ögonfägnad och förmågan att blanda och ge av människor av kött och blod och teknikens under har inte minskat i åldrats i hans barnasinne.

Fortfarande är det “jordgubbarna”, storföretaget RDA som är bovarna i, som vill lägga rabarber på Pandora och konflikterna känner vi igen även om Cameron nu sockrar brygden lite extra med en mera utstuderad dos familjedramatik. Givetvis utan att lämna actionpubliken vind för våg.

Inget överraskande innehåll eller nya grepp

Vad blir då det bestående intrycket av detta praktfulla julpaket inslaget i ett färgsprakande omslagspapper med Camerons namn lackat i guldskrift på avsändarens namn. Helt klart inget överraskande innehåll eller några nya grepp, snarare ändrar han inget på ett vinnande lag.

Nej, nu skall vi vara snälla

Ingen, inte minst barnen blir besvikna. Men många tycker nog som jag att även om det inte ligger en tumme i paketet. så inte är det en ny skräddarsydd kostym inte. Och så till sist 3 timmar och 10 minuter….nej nu är det jul, så nu skall vi vara snälla.

print

Våra samarbetspartners