SEE HOW THEY RUN – väl värd en titt för alla fans av Agatha Christie

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tom George
Skådespelare: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Ruth Wilson, Reece Shearsmith
Premiär 2022-09-30
Betyg: 3

Agatha Christie upphör aldrig att fascinera. Eller för den delen generera nya uppslag. I See How They Run förflyttas vi omgående till det tidiga 50-talets London och St. Martins Theatre, platsen där mordmysteriet The Mousetrap spelas. Styckets hundrade föreställning har precis avslutats, och nu ska detta firas å det värsta med ett lyxigt party för alla inblandade. Men så blir någon mördad på ett brutalt sätt, och så är karusellen igång.

För alla närvarande på teatern är förstås på sant Christie-maner misstänkta, och gudarna ska veta att offret inte var någon älskad person. Tvärtom var regissören Leo Köpernick en burdus och sleazy individ, som förargade i stort sett alla som kom i hans väg. And then some, som det heter på utrikiska.

Alla har sina motiv

In på scenen stegar nu inspektör Stoppard, en deppgök som tittar djupt i flaskan väl ofta. och med sig i släptåg har han motvilligt Stalker, en kvinnlig inkvoterad konstapel som är där för att se och lära, men som mycket och gärna pratar film på längden och tvären också.

Hur det går? Sådär. För alla de vanliga tydligt mallade karaktärerna har på sedvanligt sätt sina motiv som gör dem misstänkta på ett eller annat sätt. Som om detta inte vore nog avtäcks en överrakning ungefär halvvägs som ska få en att utbrista ”Åh nej, så kan det väl inte vara?”.

Vilket förstås är alldeles sant. För vissa vändningar är helt enkelt för otroliga för att tro på. Som den här. Ni som löser biljett kommer att förstå vad som avses.

God kvalitet på intrigsvängarna

Fast bortsett från detta tycker jag nog att regissören Tom George och hans manusförfattare Mark Chapell håller god kvalitet på intrigsvängarna. Visst, See How They Run överträffar varken Agatha Christies egna historier eller 2019 års lysande Knives Out, men att det här likväl är en film väl värd en titt för alla fans av goda snåriga mysterier och ”whodunits” råder det likväl knappast någon tvekan om.

Brody och Ronan bör få extra eloge

Slutligen bör skådespelarna i allmänhet, men Adrien Brody och Saoirse Ronan i synnerhet i rollerna som Köpernick respektive Stalker tilldelas en extra eloge. Den förstnämnde för att han gör en så härligt odräglig rolltolkning att man bara sitter där och njuter medan Ronan för att hon agerar lika härligt nördig och kul som storögt, nästan barnsligt nyfiken medborgare. Allt i lagens tjänst.

print

Våra samarbetspartners