MANNEN PÅ TAKET – med kvaliteter, men knappast någon genomlyckad film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Bo Widerberg
Skådespelare: Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Wollter, Thomas Hellberg, Håkan Serner, Ingvar Hirdwall
Land: Sverige
År: 1976
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 112 min
Format: Blu-ray
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 3

“Alltså, jag lovar dig, mannen, varenda svennen tycker att Mannen på taket är den bästa svenska kriminalfilm som någonsin producerats”. “Nej, du har fel, mannen! Inte Dr. Spoiler! Inte Dr Spoiler alias undertecknad här ovan”.

Ja, det här landet har fått sina rejäla slänger av masspsykos genom tiderna! En av dessa – som fortfarande härskar – är fenomenet Mannen på taket. Minns hur väl som helst att jag inte ens var överförtjust i Bo Widerbergs adaption av Sjöwall/Wahlöös Den vedervärdige mannen från Säffle när jag som ca 18-19-åring bevittnade filmatiseringen för första gången. Men det var jag då som nu ganska ensam om…

Gillade samtliga skådespelarinsatser

Gillade skapelsen något mer efter dagens tittning. Gillade speciellt den melankoliska, socialrealistiska stämning som dominerar ända fram till actionscenerna då filmen börjar gå allt raskare i kalkonens fotspår. Gillade samtliga skådespelarinsatser med Carl-Gustaf Lindstedt (som Martin Beck) i spetsen, med undantag för Thomas Hellberg som gör Gunvald Larsson, men det är nog inte så mycket Hellbergs fel som regissörens.

Inte riktigt övertygande

Många små tveksamheter filmen igenom, exempelvis att mordvapnet inledningsvis så snabbt och säkert definieras till bajonett, inte världens vanligaste vapen. Känns ju inte riktigt övertygande, men låt gå, en petitess, det är främst under den hyllade finalen det blir som mest coco-bananas.

Inte många sekvenser övertygade

Så mycket tokigt, så mycket tokigt. Allt ifrån att man – polisen – låter Beck, den på papperet mest otränade mannen i kåren, försöka ta sig upp på taket medelst stege i ena handen till att man låter en civilist, med olicensierat vapen, hoppa in i mördarjakten. Men det får stanna där, det är bara att uppgivet konstatera att det inte förekom många sekvenser som övertygade.

Överskattad som regissör

Nu har jag väl i och för sig bara sett cirka hälften av Widerbergs produktion, men jag anser mannen vara rejält överskattad som regissör. En åsikt som aldrig lär delas av svenska folket! Och att klaga på Mannen på taket, är som att svära i kyrkan i detta lilla, stora land.

Mannen på taket har förvisso sina uppenbara kvaliteter, någon genomlyckad film rör det sig dock inte om!

print

Våra samarbetspartners