MOONAGE DAYDREAM – David Bowie i ett nötskal

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Brett Morgen
Dokumentär om och med: David Bowie
Premiär: 2022-09-16
Betyg: 4

David Bowie, ja vad finns det mer att säga om David Bowie som inte de flesta redan känner till… Under pandemin dök det ju upp en påhittad dramadokumentär som alla hatade inklusive David Bowies familj som gjorde allt för att stoppa filmen. Stardust var väl inte en av de bättre filmerna men som skröna var den bitvis underhållande.

Alla som någonsin gillat Bowie och hans många skepnader har säkert sina egna minnen själv började jag lyssna på Bowie under hans Berlin-period i slutet av 70-talet med låtar som Heroes, Sound And Vision och Boys Keep Swinging. När sedan Scary Monsters-plattan kom var man ju såld och började botanisera i det äldre materialet också. Självklart var man på Ullevi och såg Serious Moonlight-turnén. Efter det blev det ett antal fler konserter inklusive spelningen på Mölleplatsen i Malmö och ett par spelningar med Tin Machine.

David Bowie hänger ihop med Elvis och Simple Minds

Om jag ser på de tre artister som har haft störst påverkan på mitt eget musikliv så är det förutom David Bowie även Elvis Presley och Simple Minds. Alla dessa tre hänger ju även ihop på ett udda sätt. Simple Minds tog ju sitt namn från David Bowies låt The Jean Genie och Elvis och Bowie delade som bekant födelsedag den 8 januari…

Förutom sångare var David Bowie även skådis så det finns en hel del filmer också, i Moonage Daydream förekommer många klipp från dessa, och om honom. Dock består de flesta av dessa av snuttar från filmade konserter med lite kringmaterial.

Berättar om sin bror

Moonage Daydream tar sin början med Ziggy Stardust-perioden där David Bowie skapade ett alter-ego som frontfigur för bandet The Spiders from Mars. Historien fortsätter med perioden kring Aladdin Sane, och här berättar David Bowie bland annat om sin bror som hade grava mentala problem… Ett kul klipp är när man hör introt till ovannämnda The Jean Genie och en munspelande David Bowie går över till att köra en cover av The Beatles debut-singel Love Me Do. Därefter avhandlas USA-åren eller The Thin White Duke-perioden.

David Bowie i ett nötskal

Måste nu inflika att filmen saknar berättarröst, och all form av information om vem som är med i klippen. Eller när dessa är gjorda så det gäller att ha lite koll på läget. Klippen och anekdoterna överlappar varandra hela tiden, så filmen är inte helt kronologisk även om det kan verka så. Fast samtidigt är det ju så att vi får David Bowie i ett nötskal där allt blandas och kryddas efter hans egen smak.

Revolutionerade hela musikindustrin

När David Bowie återvänder till Europa går flytten till Berlin, varpå Bowie börjar sitt samarbete med Brian Eno. Detta leder till Berlin-trilogin Heroes, Low och Lodger. Nu är vi framme på 80-talet, som David Bowie inleder med Ashes to Ashes,vars video tillsammans med Ultravox Vienna revolutionerade hela musikindustrin. Det är dock ett ganska kort avsnitt i filmen om Scary Monsters, så nu lyfts fokuset till vad som kom efter detta.

Från stjärna till superstjärna

Vid 80-talets början beslöt sig David Bowie även för att utforska Asien, och i samband med detta gick Bowie från att vara en stjärna till superstjärna, vilket kröntes med Serious Moonlight-turnén som följde efter hitsen Let’s Dance, Modern Love och China Girl.

Klipp från avskedet

Därefter går berättelsen snabbt över till mötet med Iman och till Outside /Earthling-tiden med Nine Inch Nails, som kan sägas vara ett tidigt Rammstein. Filmen avslutas med lite klipp från Bowies eget avsked i form av albumet Black Star som släpptes på hans 69-årsdag den 8 januari 2016. David Bowie dog 2 dagar senare…

Det sjunde inseglet och Live Aid

Filmen är onekligen lite udda i sitt koncept men också riktigt bra, även för nytillkomna fans. Pratade som hastigast med två unga tjejer om detta som knappt kände till något om bakgrunden…

Slutligen kommer den uppmärksamme tittaren nog att lägga märke till ett par sekunder av Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet. Själv saknade jag lite om David Bowies medverkan i Live Aid, förutom ett klipp på två sekunder som 99% kommer att missa samt lite om “sidoprojektet” Tin Machine.

Här är all musik från filmen och lite andra klipp:

print

Våra samarbetspartners