AFTER YANG – lågmäld sci-fi utan tempo och spänning anammar lugnet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kogonada
Skådespelare: Colin Farrell, Jodie Turner-Smith, Malea Emma Tjandrwidjaja. Justin H. Min, Orlagh Cassidy
Premiär: 2022-09-16
Betyg: 3

Kan sci-fi kännas meditativ? Den här filmen av koreansk-amerikanska regissören Kogonada har förmågan att förmedla ett lugn i ett framtida högteknologiskt samhälle där storebrodern, technosapien Yang går sönder, inköpt för att kärnfamiljens adopterade dotter Mika, skall få utveckla sin asiatiska sida.

För varje dag Yang inte befinner sig i familjens närvaro förundrar sig fadern (Colin Farrell) över Yangs speciella egenskaper och det han kunde ge Mika som ingen annan kunnat ge. Vad har han inom sig? Vad är det med honom som skiljer sig från andra technosapiens? Vad skiljer hans egenskaper från människans? Dessa frågor styr händelserna i filmen och även hur fadern skall handskas med de svar som dyker upp.

Vacker utan spänning

Tempot är lågmält och mycket tid och tanke har lagts vid det suggestiva lugnet som speglar familjens närvaro, teceremonier, förlösta bilfärder och det konstanta diset i horisonten.

Någon särskild spänning eller tempo existerar inte här över huvud taget. Vacker? Javisst mycket tack vara foto av Benjamin Loeb.

Anammar lugnet

After Yang blir en film som anammar lugnet och kanske inspirerar till en annan väg i vårt samhälle än den höghastighetsbana som vi lär befinna oss i och på om några år.

print

Våra samarbetspartners