BONAFIDE, Rock Stage den 13 augusti (Malmöfestivalen 2022) – möte med en överraskande energisk och pigg combo

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Om jag har rätt för mig avnjöts mitt första gig med Bonafide på Sweden Rock 2008. Året därpå bevistades en konsert på Malmös rockpalats KB. Därefter har det varit blankt. Men tydligen har hela femton år förflutit sedan mitt förra gig med kvartetten. Milde himmel, är min spontana reaktion.

Fast i lördags var det dags igen, och ingen är väl förvånad över att en status av business as usual rådde. Oset av hårdrockande 70-tal låg som sig bör som en imaginär tät dimma över scenen.

Vård snarare än förnyelse

Med ett genuint självklart ”Vi älskar er” som introduktion inledde frontmannen Pontus Snibb innan man drog igång med riffiga Are You Listening, en ösig sak såväl AC/DC som dagens efterföljare Airbourne förmodligen gärna hade velat ha på sin repertoar.

Därmed hade tonen för hela giget också satts. För Bonafide liksom för kvällens föregående akt på Rock Stage, Crazy Lixx handlar det trots allt om att vårda traditionerna snarare än att förnyelse, och det gjorde de överraskande bra denna kväll. Nog för att bandet med rätta är känt för att leverera godset, fast det var onekligen ett överraskande energisk och pigg combo publiken mötte denna kväll.

Synnerligen tajt band

Men så har Bonafide också en stark laguppställning värd namnet. Till att börja med har Pontus Snibb den tydliga auktoriet som krävs för att stå längst fram. Sedan må han knappast vara flashig, men han är definitivt övertygande. Addera sedan duktige gitarristen Anders Rosell och rytmsektionen i form av hårdknäppande basisten Martin Ekelund och distinkte trumplågaren Niklas Matsson, och vi har ett band som framtår som synnerligen tajt.

Associationer till Aerosmith, Whitesnake och AC/DC

Med sex album ute och ett sjunde på gång har bandet dessutom en hyfsat stor repertoar att ösa ur, och på Rock Stage lyste sådant som Whitesnake-doftande Can’t Get Through, Smoke and Fire, ett nummer som gav tydliga associationer till tidiga Aerosmith och förstås, Fill Your Head With Rock, ett tvättäkta anthem de tidigare nämnda AC/DC-gubbsen rimligen hade hyst stolthet över om de nu råkat vara upphovsmän istället för Pontus Snibb.

Kör med raka puckar

Och stolta har alla herrarna i Bonafide för övrigt all anledning att vara själva. Det här är ett gäng som kör med raka puckar, och inte gör något märkvärdigare än det behöver vara. Fast samtidigt finns där allt också både en del nyanser och finesser som kan upptäckas om man tittar efter lite noggrannare. Vilket framgick från och till på Rock Stage denna svettiga lördagskväll.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

Foto: Tommy Lindholm

print

Våra samarbetspartners