GARY CLARK JR., Amager Bio, Köpenhamn den 9 juni 2022 – detta århundrades Prince fick det att tända till i varenda ton

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Yes he can: Obamas favoritcitat gjorde drömmar till verklighet, och 38-årige Gary Clark Jr. är den typen av musiker som inspirerar andra. Något han gör genom sina mänskliga värderingar och musikaliska virtuositet, som kommer till uttryck i en odefinierbar och tilldragande fusion av blues, rock och soul med element av hiphop och till och med jazz.

Tre album har det blivit hittills, vilket har renderat sångaren 4 Grammys på hemmaplan, där han blivit en av de mest respekterade och erkända musikerna i de yngre generationerna. I alla fall bland de som hellre leder än följer i andras fotspår.

Barack Obamas favoritartist

Uppmärksamheten har även lett till besök i Vita Huset. G där Clark Jr. uppträtt för Barack Obama, som i sin tur har deklarerat att det här är en man han betraktar som sin favoritartist. Lite simplifierat skulle man kunna säga att sångaren är detta århundrades svar på Prince, någon han också mycket riktigt delar vokala likheter med.

Fast alla dessa kvaliteter till trots lyckades han inte fylla Amager Bio denna andra visit till Danmark, och tillika den första sedan 2013. Sisådär sex- till sjuhundra är på plats denna fredagskväll, och det känns att procentandelen musiker i publiken är markant högre än till en genomsnittlig konsert.

En begivenhet vi ville föreviga

Samtidigt verkade alla närvarande ha koll på att det är ett extraordinärt besök det var frågan om, och vi på JPS Media ville givetvis vara med. representerades av undertecknad och vår fotograf Henrik Hildebrandt. Det här var nämligen verkligen en begivenhet vi ville föreviga i både text och bild. Värt att notera är att vi till och med tog paus från Sweden Rock för nästan en hel dag enkom för att bevaka denna konsert. Ändå är det något ingen av oss kommer att ångra.

Allt skulle sitta som en smäck

Redan vid det grundliga repet kunde märkas att det här inte bara var ett gig i raden. Det var en sådan konsert där allt skulle sitta som en smäck, inklusive ljudet. Och så blev det mycket riktigt också. Den förväntade drömkonserten förverkligades, och hardcorefans fick åter sin övertygelse om Clark Jr:s storhet bekräftad medan tvivlarna förvandlades till nya fans.

Tände till i varenda ton

Gary Clark Jr. och hans väldrillade band fyllde hela lokalen med sin musik på bästa sätt, och fick fullt följdriktigt massor av reaktioner från en begeistrad publik som tack för en intensiv show med massor av nerver och edge. Det tände till i varenda ton från början till slut i den drygt nittio minuter långa konserten. En konsert som levde upp till alla välgrundade lovord artisten där på scen fått redan på förhand.

Totalt 16 nummer avverkades, och tonvikten låg på senaste albumet 2019 års The Land. Fast helheten kryddades även med sånger som gick ända tillbaka till Bright Lights-ep:n från 2011, och som bonus serverades även en cover på Albert Collins If Trouble Was Money.

Foto: Henrik Hildebrandt

print

Våra samarbetspartners