EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE – gränsöverskridande skapelse där det kaloristinna ligger på samma nivå som vansinnet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Dan Kwan och Daniel Scheinert
Skådespelare: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, James Hong, Jamie Lee Curtis
Premiär: 2022-05-20
Betyg: 3

Till att börja med måste konstateras att den alltid lika karismatiska Michelle Yeoh är alldeles lysande i Everything Everywhere All at Once. Hon är med i nästan varenda scen, och stjäler alla hon medverkar i.

Även filmen i sig utgör en stark upplevelse. Dock kan inget överglänsa Yeoh trots att det här är en på alla sätt färgstark rulle. Samtidigt är det inte svårt att tycka att den både är lite i längsta laget och väl uppskruvad för sitt eget bästa. Sedan leker filmen också precis som i senaste Marvel-spektaklet Doctor Strange in the Multiverse of Madness med multiuniversum-konceptet, och då följer också som på beställning ett visst element av rörighet med på köpet.

Sliter sitt hår

Fast historien inleds i vardaglighetens tecken. Man kastas omgående in i asiatiska invandrarfamiljen Wangs rutiner, och det första vi får se är mamma Evelyn slita sitt hår med familjetvätteriets räkenskaper samtidigt som pappa Waymond försöker få fruns uppmärksamhet vad gäller ett viktigt dokument.

Som om inte det vore nog vill dottern Joy prata allvar om sin flickvän alltmedan åldrige morfar Gong Gong pockar på uppmärksamhet för hjälp och kunderna behöver servas en trappa ner.

Ska bli mycket värre

Allt är således som vanligt. Ett mindre kaos råder, men just den här dagen ska visa sig bli värre. Mycket värre. Familjen har nämligen kallats till skattemyndigheten av den strikta Deidre Beaubeirdre – en närmast oigenkännlig Jamie Lee Curtis, och hon är långt ifrån nöjd med den bristfälliga företagsdeklarationen. Men tjänstekvinnan är inte omöjlig. Hon är villig att ge familjen en frist för att bättra på pappersarbetet ända till klockan sex samma dag.

En fet snyting

Fast då spårar det plötsligt ur å det värsta. Waymond blir plötsligt Alfa-Waymond från ett parallellt universum. Han ger sin bättre(?) hälft ”mental scanning” och berättar konstifika saker om en annan livsväg för henne. Det bär sig inte bättre än att Evelyn ger Deidre en fet snyting.

En bagel att se kosmos genom

Därmed tar underligheterna verkligen fart på allvar. Det finns inget stopp på galenskaperna. Waymond försöker klargöra för Evelyn att för varje beslut hon tar så skapas ett nytt universum, varpå hon utrustas med en grunka som möjliggör för henne att ”versum-hoppa” från den ena till den andra versionen av sig själv. Detta måste hon göra för att bekämpa den onde Jobu Tupaki, som hotar jorden med utplåning.

Låter det knäppt? Det är det också. Och då har jag ändå inte sagt något om bageln med extra allt man kan se kosmos genom eller den fallosliknande pjäsen som av okänd anledning ger några skurkar förmågan att slåss efter att ha körts in i rektum i en av flera flippade fajtingsekvenser.

Upplever andra versioner av sig själv

Men allt är inte ”fun and games”. Här finns en mänskligt grundad historia också där Evelyn får uppleva andra versioner av sig själv. De visar hur allt kunde blivit om hon valt anda vägar i livet. Vi får möta henne som den firade filmstjärnan, som kock med en märklig kollega, vars yrkesskicklighet mest hänger på en tvättbjörn i kockmössan och som lesbisk kvinna i en värld där alla har korvar som fingrar.

Samtidigt finns det knutar att lösa upp i den dysfunktionella familjerelationer. Var snäll, naiv och se saker från den positiva sidan uppmanar den alienerade Waymond när klimax närmar sig. Det är så man överlever är hans kontenta.

Helgalen mix

Som synes ligger alltså även ett, får man väl säga, sympatiskt relationsdrama inbäddat djupt inne i denna helgalna mix, men det är knappast för connoisseurer av sådant Everything Everywhere All at Once är gjord. Nej, det här är snarare en gränsöverskridande skapelse där det kaloristinna ligger på samma nivå som vansinnet, och det är definitivt något positivt i upphovsmännens skruvade bok.

print

Våra samarbetspartners