PIPPI PÅ ASTRID

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Min bok Från Astrid till Lindgren sålde och säljer bra sedan år 2007, när den kom ut för första gången. På svenska och flera andra språk. Den har spelats som teaterpjäs i USA och just nu håller den på att omvandlas till en musikal – jag hade precis möte med kompositören och koreografen.

Den av mina Astrid-böcker som jag är mest glad för heter Den gamla och edens lustgård : till minne av en inte helt okänd författarinna : varje eventuell likhet med verkliga personer, levande som döda, är lika oförutsedd som oavsiktlig. Vad beträffar de levande: fy skäms!. Det är en motståndsbok full av fantasi och jordiska och himmelska upptåg.

Nu har jag skrivit en ny Pippi-bok: Pippi och byxornas uppror. Förlaget köpte manuset på stående fot, och enligt kontraktet kommer den ut år 2024. Pippi och byxornas uppror är en barnbok, som även vuxna kommer ha stor behållning av. Eftersom här finns det mycket mellan raderna. Ungefär som hos Elfriede Jelinek. Pippis omgivning i Pippi och byxornas uppror är inte lika charmade av Pippis upptåg som i Astrids Pippi, och den menar att någon borde ställa gränser även för dessa. Världen skulle nämligen gå sönder om alla betedde sig som Pippi.

Allting på sin rätta plats, pottan mitt på bordet, är ett uttryck som Astrid använde sig av i elliptisk form och som hon lånade från Pelle Holms referensverk Bevingade ord. Ledd av talesättet ”Ett gott minne är bra att ha – men ännu bättre att lämna efter sig”, skrev jag barnboksmanuset Allting på sin rätta plats, pottan mitt på bordet som Tinna Ahlander håller på att illustrera just nu. Hennes bilder behagade mig i den grad, att jag fann det självklart att överlåta även berättelsen Pippi och byxornas uppror åt hennes kompetenta konstnärshänder. Tinna är nämligen också Pippi på Astrid.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners