SPARKS, DR Koncerthuset, Köpenhamn den 30 april 2022 – fortfarande vitala

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så var det dags för ytterligare en av alla dessa uppskjutna konserter som äntligen blivit av efter pandemiutbrottet, och Sparks tillhör ju som bekant ett av mina personliga favoritband som jag önskade att jag hade sett under 70-talet.

Dock fick jag uppleva dem ett par gånger under 80-talet i deras hemstad Los Angeles. Under 90-talet var det ganska tyst, men sedan millennieskiftet har de uppträtt i Malmö och Köpenhamn ganska regelbundet.

Dokumentären rekommenderas

Inför denna turné har även den superba dokumentären The Sparks Brothers och den försenade musikalfilmen Anette gått upp på bio. Och ja, vid det här laget finns väl båda dessa alster ute på streaming och dvd).

I stället för att presentera bröderna Mael (som är Sparks) rekommenderar jag att ni ser filmen och läser min recension av den här och nu över till kvällens konsert.

Potpurri av bandets hela karriär

Dagens Starkt känns för övrigt oerhört vitalt trots att bröderna Mael passerat pensionsåldern med råge. Låtarna som spelades var ett potpurri av hela bandets karriär med material från den anonyma starten som Half Nelson, Wonder Girl, via första succéåren i mitten av 70-talet med låtar som This Town Ain’t Big Enough for The Both of Us och Get In The Swing och vidare till det tidiga 80-talet med Number One Song In Heaven, som självklart innehöll Rons obligatoriska dans.

Ett hjärteprojekt

Spridda sånger från övriga tidsåldrar fanns förstås också med (se setlistan nedan). Även FFS (samarbetet med Frans Ferdinand), låten Johnny Delusional avverkades. Dessutom kunde även ett par låtar från filmen Anette avnjutas i form av öppningslåten So May We Start och We Love Each Other So Much. Anette var ju ett mångårigt hjärteprojekt för bröderna.

Sedan fanns det förstås även låtar man saknade, så nu är det bara att se framemot nästa gång de kommer till våra breddgrader.

Foto: Michael Lindström

print

Våra samarbetspartners