THE SPARKS BROTHERS – när bröderna Mael firar 50

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Edgar Wright
Dokumentär med Ron Mael, Russell Mael, Beck, Christi Haydon, Flea , Tony Visconti, Mike Myers, Giorgio Moroder
Premiär: 2021-10-08
Betyg: 4

Lagom till 50-årsjubileet kommer så en dokumentär om ett av de mest inflytelserika banden som aldrig riktigt lyckades med det så kallade kommersiella genombrottet.Fastän de var riktigt nära ett par gånger, och tur var väl det eller…

Denna film berättar historien om hur bröderna Ron och Russel Mael blev The Sparks Brothers, men För att förstå allt måste man börja med deras uppväxt i Los Angeles. Ja bröderna Mael är amerikaner, vilket tog tid innan större delen av deras fanskara förstod under 70-talet.

De växte upp i en vanlig medklassfamilj där pappa Mael var fotograf på en tidning och mamma Mael var hemmafru. Redan i tidiga år fick bröderna ett stort musikintresse,och Beatles var ett av favoritbanden. Således var lyckan var total när Paul McCartney ett 20-tal år senare imiterade Ron Mael i sin Coming Up-video. Om man tittar noga på filmerna från Beatles uppträde på Hollywood Bowl kan man skymta Ron…

Gruppens tre faser

Filmen berättas i kronologisk ordning och vi får höra bitar av deras första inspelningar med collegebandet The Urban Renewal Project med vilka de fick spela in sin första skiva Computer Girl, ett begrepp de knappt visste vad det betydde då. Detta äventyr gav hur som blodad tand, och nästa projekt blev Halfnelson som bland annat fick Todd Rundgren att producera debutalbumet.

Albumtrion som blev en succé

Nu blev sett väl ingen direkt hit, men namnet Halfnelson skrotades och Sparks föddes och albumet släpptes igen. Inte heller detta funkade riktigt bra. Efter något år byttes bandet ut och Ron och Russel flyttade till London, och här började fas ett i gruppens karriär.

Albumtrion Kimono My House, Propaganda och Indiscreet blev en hyfsad succé, men istället för att fortsätta på det inslagna spåret bytte de stil, vilket efter något år ledde fram till fas två som startade med ett samarbete med den legendariske producenten Giorgio Moroder och plattan No. 1 in Heaven. Även denna gång följde ett par relativt framgångsrika plattor, men sedan bytte de stil igen och mer eller mindre försvann från radarn fram till att fas tre inleddes med Lil’ Beethoven i början av 2000-talet. Ok det fanns några undantag – men allt kan ju inte avslöjas här.

Sevärd trots längden

Sparks har ju som bekant väldigt produktiva de senaste åren. De har samarbetat med Franz Ferdinand, och släppt ett antal plattor samt turnerat i Skandinavien ett antal gånger. De skulle för övrigt ha spelat här redan förra året, men den turnén blev framflyttad för att senare bli framflyttad ytterligare en gång, men förhoppningsvis blir ett besök av till våren.

I stället för att turnera fick duon tid att skriva manus till, Annette,en film som beskrivs som en mix av musikal och romantiskt drama. Verket ifråga har regisserats av fransmannen Leos Carax, mannen bakom bland annat De älskade på Pont-Noef, Pola X och Holy Motors. Annette släpps lagom till jul, och i huvudrollerna ser vi Adam Driver och Marion Cotillard.

Säg inte till någon att de är sena att hoppa på tåget

Men nu är det alltså The Sparks Brothers som är på tapeten. Filmen är en bra bit över två timmar, men det märker man knappt av. Historien är trots allt väldigt fascinerande och då speciellt för de som följt gruppen sedan fas ett. Men kom ihåg att ett Sparks-fan aldrig säger till någon att de är sena att hoppa på tåget. Istället heter det att “nu ska jag visa dig vad du har missat…”

Skriven 2021-10-05

print

Våra samarbetspartners