FANTASTISKA VIDUNER: DUMBLEDORES HEMLIGHETER – historia med magiska krafter som likt en berg och dalbana bär hela vägen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Regi; David Yates
Skådespelare: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Cara Mahoney
Premiär: 2022-04-08
Betyg: 3

Dumbledore och Grindelwald kunde likväl vara namn på ett par blended whiskysorter från Skottland. Att se vuxna etablerade skådespelare svinga runt med trollstavar och tråna efter magiska krafter kräver sin publik och hängivna fans. J.K. Rowling har verkligen etablerat sig hos denna skara och budgeten till filmerna tycks vara lika fantasifull som historien.

Här håller den mörke trollkarlen, den onde Gellert Grindelwald (nu spelad av Mads Mikkelsen efter Johnny Depps avpollettering) på att kasta om hela trollkarlsvärldens ordning genom att ta makten i det politiska etablissemanget. Under ledning av Professor Albus Dumbledore (Jude Law) får magizoolog Newt Scamander (Eddie Redmayne) uppdraget att leda en vansklig expedition för att rädda både trollkarlar och mugglare från fel härskare.

Vid sin sida har han häxan Eulalie Hicks, sin mugglarvän, bagaren Jacob Kowalski, sin bror Theseus och några krabater i en väska. Kursen går mot Berlin där likheterna med en viss diktator på trettiotalet gör sig påminda.

Nästan smetigt arbetsam hjälplöshet

Eddie Redmayne spelar huvudpersonen Newt ter sig harmonisk men totalt eftersatt i sitt rörelsemönster. Det typiskt brittiska inställsamma hjälplösheten som brukar vurma publiken blir nästan smetigt arbetsam att genomlida. Men visst, det fungerar därför att allt annat är på samma nivå och lite bättre.

Förväntad fantasivärld

Mads Mikkelsen är ett säkert kort och levererar som sig bör tillsammans med Jude Law, och med alla genomarbetade CGI-effekter skapas den fantasivärld som förväntas i den här genren, krabbor som dansar i symbios och små, pyttesmå djur som kommer till undsättning när hjältarnas krafter krisar.

Förutsägbart antiklimax mot slutet

Historien bär hela vägen likt en berg och dalbana men framförallt mot slutet uppstår ett förutsägbart scenario om vem som skall få härska. Ett antiklimax som bäddar för ännu en fortsättning i denna alkoholfria whiskykronologi.

print

Våra samarbetspartners