DEEP WATER – en film noir i ordets rätta bemärkelse av regissören bakom Farlig förbindelse

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Adrian Lyne
Skådespelare: Ben Affleck, Ana de Armas, Tracy Letts, Grace Jenkins, Dash Mihok
Genre: Drama, Mysterium, Thriller
Land: USA, Australien
År: 2022
Längd: 115 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 3

Adrian Lyne. Kommer ni ihåg honom? En engelsman som nästan är synonym med 80-talet. Det var han som gjorde Flashdance, 9½ vecka och Farlig förbindelse. Lyne fyllde nyligen 81, och efter att inte regisserat sedan 2002, då filmen Unfaithful kom, återvänder han nu med en ny film. I Europa är Deep Water, en Amazon Original-film, men i USA visas den på streamingtjänsten Hulu.

Den lät först inte så där jättelockande, den här filmen. En generisk titel – Deep Water är en titel som använts oräkneliga gånger tidigare – och Ben Affleck i huvudrollen. Men, den här filmen bygger på en roman av Patricia Highsmith; den kom 1957 och är en av hennes mindre kända böcker. Genast blev Lynes film mer intressant.

En film med vuxet anslag

Deep Water är en erotisk thriller. Den utspelar sig i nutid, och det är en film noir i ordets rätta bemärkelse. Det är en film med ett vuxet anslag, den är besatt av sex, och den har genomgående en mörk, olycksbådande stämning. Det här hade kunnat vara en svartvit thriller från 50-talet. Med undantag för de många sex- och nakenscenerna.

Enorma sprickor i äktenskapet

Ben Affleck och Ana de Armas spelar det gifta paret Vic och Melinda. De är två märkliga människor, och deras förhållande är ännu märkligare. Det finns enorma sprickor i äktenskapet, men för att hålla ihop den lilla familjen – paret har en liten dotter – låter Vic sin fru träffa- och ligga med andra män. Vic älskar Melinda, och trots konstanta bråk, verkar hon älska honom också.

Älskare drunknad i swimmingpool

En av Melindas älskare har försvunnit, och Vic brukar skämta om att han mördat honom. När en andra älskare hittas drunknad i en swimmingpool under en fest, börjar både vänner och polis tro att Vic faktiskt mördat killen. En privatdeckare kopplas in för att kolla upp Vic. Handlingen utvecklas till att bli rätt bisarr, och slutet, som understryker att paret älskar varandra, är både väntat och oväntat.

En snygg film

Liksom Adrian Lynes tidigare filmer, är Deep Water en snygg film. Den är lite gammaldags i det att berättartempot är en aning återhållsamt och behagligt, som Lynes filmer på 80-talet. Här finns flera udda detaljer – som att Vic samlar på sniglar, han har ett speciellt rum där han föder upp- och förvarar sniglar. Marco Beltrami står för filmmusiken.

Bättre än förväntat

Deep Water tappar tempo en stund i mitten, då den blir lite tråkig, men filmen återhämtar sig. Jag vill inte påstå att den här filmen är speciellt spännande, men den är hyfsat intressant och fascinerande, och jag får nog säga att den är betydligt bättre än jag förväntat mig. Dessutom är Ben Affleck helt okej i den.

Det här är en film som passar bra att se mitt i natten. Den hade inte skämts för sig om den gått upp på bio istället för att förpassas direkt till streaming.

print

Våra samarbetspartners