LAMM – mer drama än skräck

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
dOriginaltitel: Lamb
Regi: Valdimar Jóhannsson
Skådespelare: Hilmir Snær Guðnason, Noomi Rapace, Björn Hlynur Haraldsson
Premiär: 2022-03-11
Betyg: 2

I höstas skulle det vara premiär på denna isländska film, men det satte en viss pandemi stopp för. Dock gick den upp på en del strömningstjänster i USA där den lanserades som en skräckfilm. Då jag själv var i USA under senhösten fick jag åtskilliga gånger frågan om jag sett denna film, och kunde ju då bara svara “nej, inte än…”.

Nu har den så äntligen haft svensk premiär och nu kan många av mina amerikanska vänner äntligen diskutera denna film med mig. Självklart har jag mina egna tankar om denna knepiga och väldigt annorlunda film,och att skriva ner dem här hade ju spoilat hela filmen för er läsare.

Dottern är död och begraven

Lamm framstår mer som ett familjedrama än en skräckfilm. i Fokus finner vi en fårfarmarfamilj i den isländska ödemarken. Familjen består numera bara av mamman María och pappan Ingvar medan dottern Ida är död och begraven på deras mark. Även Ingvars bror Pétur dyker upp efter ett tag,annars är det inte många fler som syns eller hörs.

Lamm som en del av familjen

Filmen börjar med att ett par lamm föds varav ett är så pass speciellt att paret tar till sig det nyfödda lammet och gör det till en del av familjen… Efter detta lär vi känna familjen lite mer men det är ju ingen direkt skräckfilm vi ser utan det hela känns mer som ett familjedrama.

Filmens manus har regissören Valdimar Jóhannsson skrivit tillsammans med en av Islands främsta författare, Sjón.

Skriven 2022-02-08

print

Våra samarbetspartners