DRÖMMANNEN – djupsinnig belysande skildring över existentiella frågor och den perfekta partnern

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Ich bin dein Mensch
Regi: Maria Schrader
Skådespelare: Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller, Hand Löw, Wolfgang Hübsch
Premiär: 2022-02-11
Betyg: 4

Ett Berlinbaserat techbolag har tagit fram en humanoid, en robot så nära människans egenskaper och utseende det kan går, helt designad för att möta dina krav på en drömpartner.

Den ensamstående forskaren Alma behöver fortsatt ekonomiskt stöd till sin egen forskargrupp inom antropologi, och som motprestation deltar hon om än motvilligt i utvärderingen beträffande humanidens eventuella framtid.

Alma blir ihopparad under tre veckors tid med Tom, en svärmorsdröm med klarblå ögon och superdator till hjärnkapacitet. Almas skepsis och avståndstagande gör sig påmind i varje möte mellan de två, fast desto mer de umgås desto mer börjar en förståelse för vandras existens, känslor och behov att växa.

Fyller i luckor Hollywood inte reflekterar över

Frågeställningarna om vad som sker med oss om vi verkligen finner den perfekta partnern, människa eller robot, skildras på ett intressant vis och här fyller regissören, Maria Schrader i luckor som så många Hollywood-produktioner inte ens reflekterar över.

Intressant iakttagelse av en framtid kanske nära vår tid

Denna futuristiska samtida kärlekshistoria är en tragikomisk berättelse om längtan, kärlek och vad som gör en människa till just människa. Med skådespelarinsatser fyllda av nyanser och sober humor blir Emmy-vinnande regissören Maria Schraders film (som för övrigt ligger bakom den populära Netflix-serien Unorthodox) en intressant iakttagelse av en framtid, kanske inte allt för avlägsen vår tid.

Kan guida till insikt

Drömmannen innehåller förstklassiga skådespelarinsatser från Dan Stevens (Downton Abbey) och Maren Eggert. Filmen hade världspremiär i Berlin där Eggert fick ta emot Silverbjörnen för bästa skådespelarinsats och Drömmannen är även nominerad som Tysklands Oscarsbidrag.

Om du vill bryta mönstret för att få en genväg till lycka kan denna historia guida dig till insikt.

Skriven 2022-02-10

print

Våra samarbetspartners