THE SUICIDE SQUAD – med DC:s värdelösaste, knäppaste och minst sympatiska seriefigurer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Gunn
Skådespelare: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinnaman, Viola Davis
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Komedi, Äventyr
Längd: 132 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 2

Det finns talangfulla skådespelare som går på audition efter audition och, om de har tur, får de en liten roll i en HBO-serie som Chernobyl. Medan biffar med minimal skådespelartalang tjänar multum och blir påläggskalvar i Hollywoodindustrin och får en helt egen HBO-serie. Rättvist? Nej, men det är Hollywoodkarusellen i ett nötskal.

Peacemaker klar för spin-off

Efter att Vin Diesel och Michael Cena gruffat sig igenom hela Fast & Furious 9 är det nu dags för Michael Cena igen, i rollen som en av de dummaste karaktärerna som någonsin fått en helt egen spin-off serie på TV. Premiär i januari på HBO Max. (Serien är inte alls så dum, och passar James Gunns registil). Men först ska han lanseras i den nya The Suicide Squad. Så se denna film först för att få reda på bakgrunden – och för att få information om precis hur Peacemaker har blivit så skadad som han är i pilotavsnittet av serien.

Ett tillagt “The”

För att inte blanda ihop den här nya filmen med den förra filmen, Suicide Squad, så har man lagt till ett “The” framför. Fantasirikt. The devil is in The details!

Gänget hoppar mellan studios

Allt är numera samma superhjältegröt, och James Gunn har tagit med sig brorsan och en hel hög folk och stora grötsleven från Marvel Universe till DC Extended Universe. Men Guardians of the Galaxy-tonen är intakt. Liksom det omaka skurkgänget som vi ska följa på resan. Den här gången med en talande haj istället för en talande tvättbjörn som maskot.

Superskurkar med olika talanger

En hel hög superskurkar introduceras, med olika “superkrafter” (Harley Quinns superkraft är mest att vara knäpp), och de ska samarbeta och rädda världen …

Eller ja, den här gången ska de bara rädda Amerikas anseende i en hittepå-stat där Amerika har dunkla intressen. Fast de i Suicide Squad är så klart så korkade att de massakrerar motståndsrörelsen, som de ska hjälpa, istället för den skurkaktiga regeringen, som de ska stjälpa. Fattar de inte att civilbefolkning som tvättar och lagar mat inte ser ut som eller uppför sig som en vältränad, uniformerad mördararmé?

Vill ha kakan och äta den, men tappar den på vägen

James Gunn har skrutit om att han har lyckats skapa nya filmkaraktärer värda att bry sig om, baserade på några av DC:s värdelösaste, knäppaste och minst sympatiska seriefigurer. Så han förväntar sig att vi ska bry oss om karaktärerna — men samtidigt att det ska vara roligt när de tas av daga. Vilket inte går ihop.

Ännu en sexig tortyrscen

Minus för ännu en sexig tortyrscen (en upphängd, halvklädd Harley Quinn i sönderriven klänning) vilket ska klämmas in i så många filmer nu för tiden (även i James Bond filmerna). Extra minus för omotiverad “cruelty to animals“, som att sätta eld på ett gäng burfåglar. Vilket inte behövs, vare sig som skämt eller som plot point i handlingen.

Mesiga skurkar

Många av skurkarna är de mesigaste någonsin. Nästa gång kan de kanske värva SPECTRE till DC Extended Universe – då kanske vi kan få några superskurkar värda namnet.

Svenskintresse och hajskelett

Svenskintresse: Joel Kinnaman är med, och han är mindre dålig än övriga inblandade. Han verkar ta det hela på allvar och spelar som om han är med i en helt annan och mycket seriös whistleblower-film.

Extramaterialet innehåller bland annat hur det är att inte synas i den färdiga filmen, för jobbet är att gå runt med ett hajskelett och slå huvudet i dörrkarmar (utanför manus). Det hela ser ut som en sketch ur Ricky Gervais och Stephen Merchants Extras och är roligare än själva filmen.

print

Våra samarbetspartners