MANDIBLES – två halvkriminella lodisar i en skitkul och härligt bisarr film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Mandibules
Regi: Quentin Dupleux
Skådespelare: David Marsais, Grégoire Ludig, Adèle Exarchopoulos, India Hair, Roméo Elvis, Coralie Russier
Land: Frankrike
År: 2020
Längd: 74 minuter
Genre: Fantasy, Komedi
Format: DVD, VOD
Betyg: 4

Nu blir det franskt här på JPS Media! Den här filmen heter Mandibules i original, och jag satt och tittade på det svenska DVD-omslaget. Vaffan, tänkte jag, har de stavat fel? Nej, Mandibles är den här filmens engelska titel. På svenska säger man visst “mandibler”, och som den zoologiskt obildade man jag är, visste jag inte att det är ett annat ord för underkäkarna på människor och däggdjur, och överkäkarna på insekter.

Det här är en ny film av Quentin Dupieux, som gjorde Rubber och Deerskin. Han har även gjort en film som heter Nära ögat, och som jag alldeles just nu upptäckte att jag har på hyllan bredvid mig – fortfarande inplastad. Jag har antagligen köpt den på någon rea, och sedan glömt bort den. Dupieux har gjort sig känd för sina udda och bisarra komedier, och Mandibles är verkligen inget undantag.

Dum & dummare-nivå

Grégoire Ludig och David Marsais spelar de två halvkriminella lodisarna Manu och Jean-Gab. De här två är mer än halvkriminella lodisar. De är även rejält korkade, fullkomligt dumma i huvudet, totalt rudis. De ligger på Dum & dummare-nivå.

En fluga stor som en hund

Manu och Jean-Gab får i uppdrag att mot betalning hämta upp en väska, som ska överlämnas till en mystisk man. Innan de hinner hämta väskan, upptäcker de något märkligt i bagageluckan på den rishög till bil de snott: en fluga stor som en hund. Genast får de fantastiska idéer, nu vet de hur de ska bli rika. De tänker dressera flugan! De ska lära den att flyga runt som en drönare och utföra uppdrag åt dem, som att hämta mat och råna banker. De enas om att det här kommer att generera betydligt mer pengar än att hämta upp- och lämna den där väskan.

Eldar upp husvagn

Först flyttar de in i en husvagn, vars ägare de misslyckats med att råna. Efter att Manu råkat elda upp husvagnen när han skulle steka mat, träffar de på några unga tjejer. En av tjejerna misstar Manu för en gammal kompis, så Manu och Jean-Gab får flytta in i den stora lyxvilla där tjejerna bor. Och med sig har de förstås jätteflugan, som de försöker gömma och dressera i smyg.

Jättekonstig och bra

Mandibles är – som tydligt framgår – en härligt bisarr film. Och den är skitkul. Den är jättekonstig och bra – och den varar bara 74 minuter. Adèle Exarchopoulos från Blå är den varmaste färgen spelar en av tjejerna, efter en olycka kan hon inte prata i normal samtalsvolym, hon skriker alltid.

Filmen har ett väldigt käckt musikaliskt ledmotiv. Under eftertexterna får vi höra låten ytterligare en gång, men den här gången börjar de efter ett tag plötsligt att spela falskt.

Nu ska jag nog ta och se Nära ögat.

print

Våra samarbetspartners