PELLE KANIN 2: PÅ RYMMEN – höjda (action)insatser med bibehållen fräschör, charm och träffsäker humor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Peter Rabbit 2: The Runaway
Regi: Will Gluck
Skådespelare: Rose Byrne, Domhnall Gleason, David Oyelowo
Originalröster: James Corden, Colin Moody, Margot Robbie, Elisabeth Debicki, Aimee Horne
Svenska röster: Linus Wahlgren, Molly Sandén, Anton Körberg, Ellen Bergström, Mauro Scocco
Premiär: 2022-01-14
Betyg: 4

Pelle Kanin 2 – På rymmen är ännu ett av offrena för förseningar på biofronten, men när verket nu äntligen kommer får man väl säga att det varit värt den långrandiga väntan. Det är långt ifrån alla uppdateringar av barnklassiker som överlever moderniseringen särskilt väl, men jag upplever att denna nya inkarnation av Pelle Kanin utan tvekan är en av dem. Anden av det Beatrix Potter skapade lever vidare även i denna form samtidigt som den ändå känns fräsch och inte alls särskild ansträngd.

Men med detta sagt får man väl säga att insatserna har höjts sedan den första filmen. Formatet är större, karaktärerna fler och äventyret mer actionbetonat, i alla fall när upplösningen börjar närma sig.

Skojig bärsärkagång

När vi nu åter gör ett nedslag på den brittiska landsbygden kastas vi direkt in i ett bröllop. Kaninernas beskyddare Bea och deras nemesis Thomas McGregor ska gifta sig, och i Pelles huvud spelas omgående en skojig kaosartad scen upp där han går bärsärkagång när prästen nämner att Thomas ”ska bli som en far” till kaninerna.

En stöt på grönsaksmarknaden

Allt försiggår dock i hans huvud. Men den smått olydige och inte sällan obetänksamme Pelle är verkligen bekymrad på riktigt. Han är deppig över att Bea beskriver honom som stygg i sina barnböcker. Så vad gör han då? Hamnar i trubbel förstås. I stan där ett möte med en viss Barnabas, en skum gammal kanin leder till urspårning. Denne planerar nämligen en stöt på den stora grönsaksmarknaden och ser potential hos Pelle att bli medlem i gänget han leder. Men det gäller att vara försiktig. Den som är oförsiktig kan hamna i burar på det lokala intaget för herrelösa djur.

Fåniga koncept i sidospår

Ungefär samtidigt förhandlar Bea – läs nutidens version av Beatrix Potter – med ett förlag om ett fett kontrakt och en storslagen lansering av sina böcker. Det går sådär. Den lismande förläggaren vill förändra hennes skapelser till oigenkännlighet. Här uppenbarar sig för övrigt en rolig satir över bokbranschen.

Hur det slutar, undrar kanske vän av ordning. Bra, som i de flesta sagor. Förstås. Men inte utan komplikationer och ett spännande, fartfyllt klimax som både nyttjar och driver med de där fåniga koncepten som det satiriseras över i sidospåret med bokbranschen.

Begåvade med ansenlig dos charm

Hur man äter kakan och har den kvar kallas sådant, men det köper man gärna i det här fallet när eftersom det hela är gjort med såväl stil som känsla och träffsäker humor. Sedan är förstås Pelle och gänget begåvade med en ansenlig dos charm också, vilket är svårt att förbise.

Skriven 2022-01-12

print

Våra samarbetspartners