SPENCER – sevärd fabel med viss tröghet om lidande Prinsessan Diana

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Pablo Larraín
Skådespelare: Kristen Stewart, Timothy Spall, Jack Farthing, Sean Harris, Stella Gonet
Premiär: 2022-01-07
Betyg: 3

Artister, kungligheter och idrottsstjärnor dör aldrig, de bleknar bort för att med filmens, TV:s och annan medias hjälp likt fågel Fenix ur askan återuppstå i sin forna glans med jämna mellanrum.

Jag missunnar dem inte denna favör framför vanliga dödliga, har de berikat vår tillvaro med sin närvaro får de gärna förevigas till kommande generationer som förhoppningsvis kan få en vink om varför de blev kändisar inom sitt revir.

”One woman show” av Kristen Stewart

Jag tillhör de som uppskattar den nu pågående serien i TV om Kung Gustaf V och Kurt Heijby med eller utan frisering av verkligheten. En av flera anledningar är Staffan Göthes nästan till förväxling like kungen på alla plan. Detta faktum är också en tillgång i den nya filmen Spencer om Diana av Wales där Kristen Stewart gör en “one woman show” som den mytomspunna prinsessan som fick halva kungariket men förlorade sin livslust i ett från början havererat äktenskap med prins Charles.

Filmens inleder med att slå fast att vi kommer att få se en fabel, ingen dokumentär. Den tilldrar sig under en julhelg som Diana och hennes och prins Charles barn skall tillbringa med hela familjen på slottet och bevara konserverade traditioner i absurdum.

Skulle ge vänstra armen för mänsklig kontakt

Diana befinner sig i ett vaxkabinett där alla fungerar som programmerade dockor redo att lyda prinsessans minsta vink därför att de gjort så i urminnes tider precis som deras föregångare. Diana skulle ge sin högra arm för lite mänsklig kontakt som inte bestod i att bli på- och avklädd som en skyltdocka.

Ingen framtid om inte lämnar Charles

Stewart är lysande, och man tror på varje lidande blick eller rörelse som markerar hennes hopplösa tillvaro i en glaskupa tillsammans med barnen William och Harry. Diana vet att att hon inte har någon framtid om hon inte lämnar Charles, men någon framtid fick hon som vi vet inte. Regissören Pablo Larraín som signerade Jackie (Kennedy) berättar tungt och lika sterilt som människor och miljöer som omger Diana.

Lurad på upplösningen

Det vilar ett gotiskt skimmer över historien och Kristen Stewart och Larraín verkar vara överens om att likt Edvard Persson kräva och få allt ljus på mig. Jag känner mig också lite lurad på upplösningen som känns som en eftergift till publikens möjliga krav på happy end som vi ju vet det hela inte slutade i.

Här finns också en viss tröghet i att föra storyn framåt som säkert tär på en publik som är van vid tv-ålderns rörlighet typ En kunglig affär. Nåväl Spencer är med brister och förtjänster en högst sevärd film som kommer att konservera Dianas eftermäle ett bra tag till.

Skriven 2022-01-05

print

Våra samarbetspartners