INJUSTICE – varför pracka på spel med filmambitioner?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matt Peters
Originalröster: Justin Hartley, Anson Mount, Laura Bailey, Zach Callison, Brian T. Delaney
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Animerat, Äventyr
Längd: 78 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Bros.
Betyg: 2

“Beef” har varit nyckelordet kring den nya The Fast & the Furious-filmen. Och inte bara för att biffiga biffar bankar på varandra inom ramen för handlingen. Ett genomgående tema i världspressen (både på film och skvallersidor) är att Vin Diesel och The Rock inte gillar varandra i verkligheten. (Vilket vi i publiken förmodligen anat för länge sedan …) Så mycket för fejkfamiljen som marknadsförs i franchisen, bubblan är spräckt och genom skådespelarnas egna sociala medier.

För mycket alfagroddar?

Vin Diesel hävdar att problemet är att de är två alfahanar i samma produktion. (Bara två? Skulle Jason Statham vara en beta?) Kanske det där var problemet även med DC-filmen Batman vs. Superman. Två alfahanar i samma produktion. Två biffiga biffar som har en långdragen “beef” med varandra och som pucklar på varandra i oändlighet. Medan Wonder Woman försöker medla.

Samma sak, ännu en rond?

Injustice verkar vid första anblicken vara Batman vs. Superman med Wonder Woman som medlare en gång till – fast i tecknad form. Injustice är dock en “ny” DC-franchise som rör sig i ett annat alternativt universum. Alternativa universum håller på att bli lika utslitet som alfa-bifftjurar som stångar biff mot varandra.

Ett framgångsrikt spel

Men Injustice har varit ett framgångsrikt spel ett bra tag, ett spel som utnyttjar att det finns många olika karaktärer att välja bland i DC:s universum, det finns ungefär en 50/50 spridning mellan olika kvinnliga och manliga karaktärer, det finns stor spridning mellan olika åldrar och etniciteter, det finns stor spridning bland olika superkrafter och egenskaper. Du kan välja att vara hjälte eller skurk, du kan välja Batmans sida eller Supermans sida eller någon annan karaktär. Så mycket valfrihet när det gäller narrativ finns inte i filmen.

Mångfald, variation och något intressant saknas

Framgångsrika spel blir inte automatiskt bra filmer. Se fallet Mortal Combat. Eller ännu hellre: se inte. Fortnite som film är ännu en dålig idé. Varför måste något som är framgångsrikt i ett medium automatiskt prackas på filmambitioner? Det är som om alla framgångsrika filmer och böcker plötsligt skulle lanseras som spel …

Injustice har en story som man känner igen från spelet (och även vissa comics i franchisen), men man saknar mångfald, variation och att det ska hända något nytt och intressant som man inte redan vet om.

Skriven 2021-10-18

print

Våra samarbetspartners