I DÖD OCH LUST – hämningslöst blodbesudlad underhållning med fräck och uppkäftig ton

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: I onde dager (The Trip/In Bad Times)
Regi: Tommy Wirkola
Skådespelare: Noomi Rapace, Aksel Hennie, Atle Antonsen, Christian Rubeck, André Eriksen
Land: Norge
År: 2021
Genre: Action, Komedi, Skräck
Visas på Netflix
Betyg: 4

Tommy Wirkola är en rolig och intressant regissör, vars alster alltid är underhållande att skåda. I alla fall om man som undertecknad kan uppskatta edgy, brutalt uppfinningsrika alster med rapp inte sällan humorbestänkt dialog och udda karaktärer.

Mest känd är han väl för Död snö 1 och 2, om uppvaknade nazizombies i fjällvärldens vinterkyla och den Hollywoodska vuxna uppdateringen av Hans och Greta, Hansel & Gretel: Witch Hunter, men värd att nämna är också mörka framtidsskildringen What Happened on Monday, med en lysande Noomi Rapace i sju olika systerroller.

Och detta för oss inte alldeles osökt in på I död och lust i vilken just Rapace tillsammans med norske stjärnan Aksel Hennie spelar ett gift par som allt annat än älskar varandra i nöd och lust. Istället har de väl snarare bara lust att döda varandra.

Dialog som hjälpligt maskerad krutdurk

Redan från första stund förstår man att det mesta inte står rätt till. ”Du vet hur Lisa är”, säger Hennies desillusionerade tv-regissör Lars till en kvinnlig assistent i filmens första sekvens när hans förestående helgtur till landet med knappast bättre hälften kommer på tal.

Strax därefter i bilen på väg till ödemarken är stämningen spänd. Avsevärd irritation ligger i luften, och dialogen mellan parterna ter sig mest som en hjälpligt maskerad krutdurk redo att explodera när som helst. Fast lyckligtvis anstränger sig båda parter för att inte hälla bensin på den ständigt glödande kolen genom att trycka på känsloknapparna.

Objudna gäster faller från ovan

Men inte så länge till. För det visar sig att både Lars och Lisa går i mordtanker, och har bestämt sig för att omsätta dem i praktiken just där och då, och det är ingenting som en ultraspänd, förment trevlig middag och en tjafsigt parti av alfapet kan ändra på. Däremot visar det sig att ett trubbigt verktyg och en elpistol kan bidraga starkt till att antipatierna spårar ur i ett våldsamt handgemäng som passerar alla gränser.

Och värre ska det bli. För när det visar sig att stugan har objudna gäster – som bokstavligt talat faller ner från ovan – av det obehagliga slaget får brutaliteterna onekligen nya dimensioner.

Barnförbjuden och inte för den nervsvage

Behöver det sägas att I död och lust är i allra högsta grad barnförbjuden och heller alls för den nervsvage, för att nu använda en term från 80-talets videoålder. Men för alla andra är det det här hämningslöst blodbesudlad underhållning med en fräck, uppkäftig ton och en humor med god tajming som säkert både Guy Ritchie och Quentin Tarantino uppskattat. Även om det för all del också är viktigt att framhålla att Wirkola definitivt också har en egen stil och röst.

Ruttna representanter för människosläktet

Skojfriskt over the top, men samtidigt seriöst chockerande med allvarliga ögonblick hade jag förmodligen betecknat det hela som för en likasinnad. Och givetvis sitter både Rapace och Hennie som en smäck i huvudrollerna. De går all in i sina rolltolkningar med både total hängivenhet och tajming i de vassa replikerna. Att deras karaktärer ter sig som tämligen ruttna representanter för människosläktet är givet, men det är också det som är poängen. Goda, schyssta individer hade man liksom inte velat se bli utsatta för det ”vårt” par tvingas gå igenom här.

Skriven 2021-10-28

print

Våra samarbetspartners