A QUIET PLACE II – hela paketet är som en present till alla filmnördar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Krasinski
Skådespelare: Emily Blunt, Millicent Simmonds, Cillian Murphy, John Krasinski, Noah Jupe
Land: USA
År: 2020
Genre: Drama, Sci-Fi, Skräck
Längd: 97 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Paramount
Betyg: 4

Tvåan är större, maffigare och mer actionpackad. A Quiet Place II spar varken på krutet eller tystnaden – här finns extra mycket extra allt, med frikostiga lån från Alien, Jaws och Jurassic Park. Som alla hade större, dyrare och högljuddare tvåor.

Ja, det här marknadsförs som en blockbuster inom skräckgenren. Men handlingen pendlar också mellan thriller, actionrökare, dystopi som kommenterar vår egen samtid, postapokalyptisk överlevnadsfilm och djupsinnigt drama, där man aldrig glömmer bort att sörja de som dog i den första filmen. Sorgen går som en mörk, röd tråd genom hela uppföljaren. En del karaktärer är lamslagna av sorg. Andra motiveras till handling.
En del självisolerar (det här är filmat innan covid-19 pandemin). Andra söker gemenskap. En del ger upp. Andra rustar till strid. Gissa tre gånger vilken strategi som enligt filmens sensmoral är bäst?

Old school teknik ger en härligt taktil look

Hela filmupplevelsen är skitsnygg – både när det gäller fotot och ljudbilden. Inte bara tystnaden får sin upprättelse i det alltmer skräniga blockbusterklimatet, utan även 35 mm film och gammaldags, gediget filmskapande. Ja, digitalt ska vara framtiden. Men det ser inte lika läckert ut som old school-teknik, hela looken i A Quiet Place-filmerna har en härligt taktil känsla … Hela paketet är som en present till alla filmnördar.

Tiga är guld

Filmens handling i korthet är att utomjordingar har invaderat jorden. De dödar allt och alla men är känsliga för ljud. Lösningen är att hålla tyst. Och att producera ett ljud som gör dem sårbara …

Från kontoret till familjär skräcksuccé

John Krasinski var en gång i tiden mest känd för sin roll i den amerikanska versionen av The Office. Få anade då att han skulle bli en eminent skräckfilmsregissör och att hans familjeprojekt med frun Emily Blunt skulle bli så framgångsrikt. Krasinski har en liten roll i den här filmen (i en flashback, eftersom hans karaktär dog i ettan) och Blunt är ensam kvar och spelar den sörjande änkan och modern Evelyn. I ettan förlorade Evelyn både sin man och en av sina söner. Men det finns tre barn kvar att skydda i en postapokalyptisk värld och Evelyn ger sig ut i stora, vida världen för att hitta fler överlevare och finner Emmett (Cillian Murphy) som har förlorat hela sin familj.

Olika uppdrag för karaktärerna

Så småningom delar huvudpersonerna upp sig i olika grupper. Evelyns dotter Regan och Emmett ger sig ut på uppdrag för att hitta fler överlevande och Evelyns son Marcus passar familjens minsting i Emmetts ljudisolerade bunker (mumma för preppers!) medans Evelyn själv ger sig ut på jakt efter förnödenheter och medikamenter. Det gör att det finns gott om möjligheter att klippa mellan olika huvudpersoner och deras prekära situationer och alla faror de utsätts för.

Subversiva könsroller för genusforskare att sätta tänderna i

Genusforskare kommer säkert i framtiden att visa den här filmen som ett modernt exempel på subversiva könsroller — killen sitter hemma vid kitteln (eller vad de nu lagar mat i) med en baby, medans tjejen är ute och slåss mot monster och letar efter en lösning som ska rädda dem alla. Egentligen är det inget nytt — Hans satt vid spisen (som han skulle bli grillad i) medans Greta listade ut ett sätt som skulle rädda både Hans och hela deras familj. Det finns gott om kavata flickor i folksagor, och systrar som räddar sina bröder och sina familjer och sina riken. Hans & Greta är bara toppen på isberget (eller sagoberget) …

Blunt – en skådespelarkameleont som klarar alla genrer

Emily Blunt är så klart underbar, en karaktärsskådespelare av rang som kan göra allt: musikal, komedi, kostymdrama, action, skräck … och hon är lika bra i alla genrer. Men de som verkligen skiner i den här filmen är barnskådespelarna Noah Jupe och Millicent Simmonds.

Noah Jupe gjorde förresten störst intryck i HBO-serien The Undoing. Han spelade mot Nicole Kidman, Hugh Grant och Donald Sutherland. Det säger en del om Jupes lägstanivå. Den är skyhög.

Ett litet steg för en skådespelerska – ett stort steg för gemenskapen

Millicent Simmonds spelar den döva flickan Regan, filmens otvetydiga hjältinna, vars roll är att rädda inte bara sin familj utan hela mänskligheten. Simmonds är döv även i verkligheten och inser så klart att ett litet steg för henne är ett STORT steg för “the deaf and hard of hearing” som grupp.
Och i förlängningen alla med funktionsnedsättningar och funktionsvariationer. Så ofta porträtteras till exempel blinda eller döva människor som hjälplösa offer i filmer och TV-serier. Så fel! Det är bara att kolla in Paralympics för att se hur starka och smarta och drivna folk med funktionsvariationer i verkligheten är.

Filmisk upprättelse – ett tecken i tiden

Förresten … Kaylee Hottle som spelar hjältinnan i den nya King Kong filmen Godzilla vs. Kong är också döv. Både på riktigt och i filmen. Och hon klarar av att “tämja” jätteapan och hindra honom från att gå bärsärkagång och göra fel val. Så … i långa loppet rädda hon också världen. I ett helt annat filmuniversum.

Döva som kick-ass hjältinnor … Folk med funktionsvariation som äntligen för upprättelse i filmens värld … We like it! Keep it coming!

Och att teckenspråk har blivit hjältinnornas språk – det är ett tecken som ligger helt rätt i tiden.

Skriven 2021-09-28

print

Våra samarbetspartners