FRÅN NEAPEL TILL ROM – en pärla till elegant starkt relationsdrama

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Lacci
Regi: Daniele Luchetti
Skådespelare: Alba Rohrwacher, Luigi Lo Cascio, Laura Morante, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno
Premiär: 2021-10-08
Betyg: 4

Det italienska tidiga 80-talet återges i all sin modesta prakt, i sobra toner med perfekta nyanser av återhållsamhet. Det är en stark känsla att få kliva trettio år tillbaka i tiden hos Vanda och hennes make Aldo, deras två barn och till synes ordinära liv i Neapel. Under tiden livet fortgår som vanligt när festen och dansen är avklarad och barnen precis har förberetts för nattning, berättar maken Aldo för sin fru att han har varit otrogen.

Bekännelsen kommer som en blixt från klar himmel. Känslorna, vreden och övergivenheten eskalerar dag för dag tills mörkret nästan tagit över Vandas liv. Barnen blir en spelbricka som hon vägrar att släppa samtidigt som maken börjar inse sitt ansvar.

Osympatiska drag

Lacci eller den svenska titeln, Från Neapel till Rom är ett elegant starkt relationsdrama som beskriver djupet och de osympatiska dragen som uppstår när den ena parten är otrogen.

Filmen är regisserad av den italienske regissören Daniele Luchetti och är baserad på den storsäljande romanen Band: en äktenskapsroman av Domenico Starnone.

Äkta italienskt temperament

Det är även den första italienska filmen på elva år som har fått äran att inviga Venedigs filmfestival där den fick ett strålande mottagande. Denna pärla förtjänar att bli betraktad och avsmakad likt Piemontes bästa Barolosorter, allt för att uppleva det äkta Italienska temperamentet.

Skriven 2021-10-07

print

Våra samarbetspartners