PIG – Nicolas Cage till sin starka fördel och tunga existensiella frågor i hämndrulle utan blodig upplösning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Sarnoski
Skådespelare: Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin, Cassandra Violet, Juia Bray
Premiär: 2021-09-24
Betyg: 4

Det brukar ju ibland sägas att ju mer nu lär känna människorna ju mer älskar du dina husdjur. Detta faktum har Robin Feld (Nicolas Cage) en före detta gourmetkock, som dragit sig tillbaka från mänskligheten och numera bor ute i Oregons vildmarker tillsammans med sitt tryffelsvin dragit i absurdum.

Tryffel är som bekant guld värt på exklusiva restauranger på världskartan och Robins enda kontakt med omvärlden är när han levererar denna guldkantade vara till en uppköpande yuppie Amir (Alex Wolff) en gång i veckan. Svinets förmåga att “sniffa” fram detta smaklökarnas El Dorado väcker emellertid onda krafter till liv, och en natt kidnappar man svinet Så nu börjar en mycket udda och högst fascinerande historia ta form.

Hämndrulle utan blodig upplösning

Robin och hans motvillige kompanjon Amir beger sig till Portland för att försöka hitta svinet. Robin av känslomässiga band och personlig upprättelse och Amir av kärlek till Mammon.

Pig utvecklar sig till något så sällsynt som en hämndrulle utan vare sig action eller blodig upplösning. Den flyter långsamt och lågmält i sin egen rytm, men står aldrig stilla. Fotot är finstämt och miljön från det vidsträckta Oregons vildmark till Portlands betongdjungel är fångad på kornet.

Tunga existentiella frågor

Det var evigheter sedan jag såg Nicolas Cage så till sin fördel som i rollen som den resignerade och livströtte Robin, som i jakten på sin grymtande vän tar upp kampen mot sina demoner. Vilket utgör ett sista lyft i livet.

Det är tunga existentiella frågor som korsar filmens väg mot en upplösning jag inte tänker förstöra genom att berätta den. För Robin och Amir blir den hur som helst ett vägskäl, en chans att lägga sina liv under lupp och fundera över färdriktning. Pig kan bli för Cage vad Pulp Fiction blev för Travolta, en returbiljett in i rampljuset igen.

Skriven 2021-09-22

print

Våra samarbetspartners