VÅR I PARIS – begåvad och elegant tonårskildring om förälskelse utan pekpinnar och agenda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Seize printemps
Regi: Suzanne Lindon
Skådespelare: Suzanne Lindon, Arnaud Valois, Frédéric Pierrot, Florence Viala, Rebecca Marder
Premiär: 2021-09-17
Betyg: 4

Som titeln antyder är det något speciellt med våren som knyts an till den franska huvudstaden. Dofterna, ljuset, den ljumma morgonen och kärlekens längtan att visa sig.

För Suzanne, en 16-åring från Paris ter sig livet lugnt, och hon spenderar hellre sin tid med sin systers vänner än med sina egna. Men trots lugnet börjar något förändras. Hon har börjat har tröttna på vardagen som tonåring. Oinspirerad av både vänner, sin familj och den monotona tillvaron i skolan går hennes liv på tomgång.

En passande verklighet mynnar ut i förälskelse

Men utanför den lokala teatern i hennes skimrande kvarter lyser hennes tillvaro upp, där vid entrén står den 19 år äldre skådespelaren Raphaël med sin röda Vespa, iklädd slips och kavaj med händerna i fickorna, väntandes på att nästa repetition. Hans subtila sätt, hans lite mystiska men fagra drag får Suzanne att skapa sig mer passande verklighet. En verklighet som mynnar ut i förälskelse inom henne.

Styrd av hormoner och drömmar

Historien är från början sedd en tonårings perspektiv med alla frågor, osäkerhet och drömmar som kan vara så förbjudna men lockande. Fast här finns inga pekpinnar, ingen agenda, detta är tankar och känslor som förmedlas ur ett perspektiv till ett annat. Att kliva in i vuxenlivet har ett gemensamt för alla, det är okänd mark och man trevar sig fram, styrd av hormoner, drömmar och tankar. Inom Suzanne finns inga rebelliska drag utan snarare en passion som växer för varje dag hon närmar sig Raphaël.

Solklart begåvning och uttrycksförmåga kommer att utvecklas

Vår i Paris är regisserad, producerad och skriven av Suzanne Lindon, som även spelar huvudrollen i filmen. Hon började arbeta med filmmanuset vid 15 års ålder och inspelningen inleddes när hon var 19 år. Som tjugoåring har hennes debutfilm blivit utvald till filmfestivalerna i Cannes, Toronto och San Sebastian där den tävlade i New Directors Competition.

Solklart är att hennes begåvning och uttrycksförmåga kommer att utvecklas då denna film är förhållandevis kort, men varför dra ut på något som kan berättas på ett sådant elegant vis som Vår i Paris gör.

Skriven 2021-09-17

print

Våra samarbetspartners