ANN PATCHETT : DET HOLLÄNDSKA HUSET – en fulländad familjekrönika

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Dutch House
Förlag: Bazar Förlag
Översättning: Anna Strandberg
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 350
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-09-01

Vissa författare verkar befinna sig i ett konstant prisregn. Ann Patchett är en av de författare som tillhör denna exklusiva skara. Hennes senaste roman, Det holländska huset blev bland annat nominerad till Pulitzerpriset. Hypen är välförtjänt!

Det här är en obönhörligt stark och drabbande roman, en roman om uppgång och fall, vår tids Huset Buddenbrook – och i centrum står alla mäklares våta dröm: hus så perfekta, så åtråvärda och så magnifika att de bara kan beskrivas som konst. Konst som rika människor ska bo i – ibland utan att uppskatta den vackra värld som de finner sig i. Och ibland uppskattar de den allt för mycket, mycket mer än de levande varelser som finns i omgivningen.

Gör barnens liv till ett helvete

Historien kretsar kring en bror och en syster, deras uppväxt, deras minnen och deras barndoms förlovade och förlorade hus. Berättelsen är som tagen ur en ond saga.

Vi har den snälla och i allt uppoffrande modern som tidigt försvinner ur berättelsen, den rike men veke fadern och så styvmodern som gör de båda barnens liv till ett helvete.

Alla karaktärerna är mångfacetterade och intressanta, och det visar vad en författare av världsklass kan göra med karaktärer som hos nästan vem som helst annars hade blivit till schabloner, klichéer.

En symbol för drömmar, rikedom och undergång

Det är under slutet av andra världskriget som Cyril Conroy börjar bygga upp sitt fastighetsimperium – han är smart i affärer, men han har också turen på sin sida. Juvelen i kronan är det holländska huset, en lyxig egendom som ligger i utkanten av Philadelphia. Det var tänkt som en överraskningspresent till frun, men huset blir till så mycket mer. Som en symbol för drömmar, rikedom och undergång.

Uppfostrade av tjänstefolk

Frun Elna trivs inte i sitt nya, storslagna liv, hon trivs inte med att bo i ett slags exklusivt privat konstmuseum, efter att ha varit van vid ett mycket mer spartanskt och fattigt leverne i en minimal bostad. Hennes sönderfall är briljant skildrat.

Barnen Maeve och Danny blir uppfostrade av tjänstefolk, för likt sagans kungar har Cyril ingenting att göra med händelser på marknivå – och han har allmänt dålig koll på sitt rike.

Så gör styvmodern entré, Andrea och hennes två döttrar flyttar in, ormen har kommit in i paradiset, Maeve och Danny puffas bit för bit bort från tronen, bort från det rike de har rätt till, och spiralen fortsätter att snurra nedåt …

Henry James och Det holländska huset

Berättelsen har en hel del gemensamt med Henry James romaner, och praktiskt nog har Maeve en hel hög med Henry James romaner på nattduksbordet.

Vad finns i Henry James romaner som också finns i Det holländska huset?

En manisk yngre kvinna som kommer till ett hus och faller för ägaren.
En försvunnen snäll moder.
Gammaldags “housekeepers” (tänk Mrs. Hughes i Downton Abbey) som fungerar som ankare och är skeptiska till det mesta.
Barn som blir mobbade och terroriserade.
Massor av spöken.
Och … precis som i The Spoils of Poynton fungerar huset, och dess skatter, på ett djupt symboliskt plan.

Huset med dess innehåll fungerar som ett komplett register för att visa på den mänskliga naturen.

Början till slutet

När Andrea gör entré förstår vi direkt att hon är ond, för hon fokuserar på målningarna och hur värdefulla de är och berömmer Cyril för den tröst som de måste ge honom … En sympatisk karaktär hade framhållit att de livs levande Maeve och Danny är en källa till tröst. Men de, till skillnad från konsten, har ju inget (bank-)värde. Där börjar slutet för Maeves och Dannys förlovade tid i det holländska huset.

Och likt en sagans prins förstår inte Danny att de tjänstefolk som skyddar honom och passar upp på honom också har ett eget liv och en egen backstory … som avslöjas bit för bit under romanens gång.

Syskonkärlek, prövningar, ett förlorat paradis, försoning och kanske förlåtelse … . Det holländska huset är en fulländad familjekrönika.

print

Våra samarbetspartners