FRAMTIDEN ÄR VÅR – gripande och svarthumoristiskt när vänskapen sätts på prov

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Le Meilleur reste à venir
Regi: Alexandre de La Patellière och Matthieu Delaporte
Skådespelare: Fabrice Luchini, Patrick Bruel, Zineb Triki, Pascale Arbillot, Marie Narbonne
Premiär: 2021-09-03
Betyg: 4

När ridån nu börjat gå upp igen i biosalongerna är det inte klackarna i taket-filmer som främst drar ögonen till sig utan tvärtom filmer som får oss att deppa och begrunda livets bistra realiteter.

Mästerverket Fadern gick upp nyligen, och den här veckan bjuder på två sevärdheter där den ena Framtiden är vår är fransk och signerad Alexandre de la Patellière och Matthieu Delaporte.

Tar dagen som den kommer

Arthur (Fabrice Luchini) är en nyskild forskare av det där träiga slaget, som fått hustrun att tacka för det tråkiga sällskapet. Hans bäste vän Cesar (Patrick Bruel) däremot är en glad lax som tar dagen som den kommer och egentligen är den märkligt att dessa två skepp har mötas i natten.

Hårfin gräns skjuta över målet

Genom ett misstag får Arthur veta att vännen fått cancer, men låter honom tro att det är han själv som är drabbad. Nu ställs vänskapen på hårda prov, inte minst när sanningen uppenbaras. Det är till synes minerad mark manuset rör sig på, och gränsen är hårfin att skjuta över målet och bli gråtmilt eller kanske ännu värre, att inte ta det hela på allvar.

Gripande och svarthumoristiskt

Lyckligtvis kryssar filmen briljant genom alla blindskär, och både storyn och dialogen är lysande. Samtidigt är både Luchini och Bruel ett med sina roller. Det är både gripande och lite svarthumoristiskt tonläge i replikerna när vännerna går som katter kring het gröt när de skall leverera sanningar till varandra. Ni som vill se lite djupare och tyngre filmer har mycket godis att välja på just nu och Framtiden är vår finns med i “gottepåsen”.

Skriven 2021-09-01

print

Våra samarbetspartners