LONG STORY SHORT – samma historia snurrar runt likt evighetsmaskin i icke rolig tidshoppar-film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Josh Lawson
Skådespelare: Rafe Spall, Zahra Newman, Ronny Chieng, Dena Kaplan, Noni Hazlehurst
Land: Australien
År: 2021
Genre: Komedi, Romantik
Längd: 90 minuter
Format: DVD
Distributör: SF
Betyg: 2

TV-komediserien Spaced hade ett running-gag där Simon Pegg brukade säga till sin pratglada kompis “Skip to the end?”. Samma känsla får man när man ser den australiensiska romantiska komedin Long Story Short. Samma historia, samma fem minuter, snurrar runt, runt i hela filmen … det är en evighetsmaskin. Och kan inte Simon Pegg hoppa upp som gubben ur lådan och be dem att komma till slutet, att komma till poängen någon gång!

Be careful what you wish for …

Intrigen i Long Story Short är att Teddy (Rafe Spall), arbetsnarkoman och ständigt försenad till allting, får en present från en mystisk kvinna på en gravgård … och den presenten aktiveras när han gifter sig. Han var dock inte beredd på vad som skulle hända … Hans liv hoppar fram ett år i taget. Typ var tjugonde minut. Ja, Tom Hanks åldrades snabbt efter en underlig önskan/present i Big, men den filmen var i alla fall lite kul. Det här är bara knepigt och ologiskt.

Groundhog Day – med mer stress och utan skoj

Det här är som Groundhog Day, fast stressigare och inte alls roligt. Samma sak, om och om igen. Frun klagar ständigt på att Teddy är borta och frånvarande (ja, tidshoppen tar väl all hans tid?) – att han jobbar för mycket och att han inte tillbringar tillräckligt med tid hemma med familjen.

Eh … han tillbringar ALL tid i filmen hemma! Han är aldrig på jobbet i hela filmen! Han går aldrig längre än ett kvarter bort från huset! Är de i lockdown? I flera år? Hur har han egentligen finansierat lyxpalatset de bor i? Vad gör killen för sitt levebröd? Varför är det jämt tjejen som gnäller i såna här filmer, medans hon själv sitter hemma och blir försörjd? Tror hon att palatset vid stranden och all svindyr inredning som hon beställer är gratis? Liksom alla designerkläder och semestrar och smycken och bilar och ungarnas svindyra leksaker och skolor … ?! Det här är en film med stora logiska luckor. Jättestora.

YOLO! Utan ironi!

Alla arbetsnarkomaner ska skämmas och lära sig att skrika YOLO – vilket filmen gör flera gånger, helt utan ironi. Bästisen får cancer för att riktigt hamra in budskapet att livet är värdefullt – med storsläggan. Frun går omkring och är sur hela tiden. Det finns ingen personkemi. Vad hände med romcoms som var kul och romantiska utan att vara skitviktiga av sig?

Bra filmer med kombinationen humor, romantik och tidshopp finns

Om man vill se tidsresor och tidshopp och dessutom ha roligt (och få kärlekshistoria på köpet) satsa på:
Your Name – femstjärnig japansk film!
Back to the Future – lika kul fortfarande!
Groundhog Day – Bill Murray! Say no more!
Big – Tom Hanks. Mystisk önskan … En klassiker!

Alla fyra är väldigt olika filmer. Men alla har en sak gemensamt: INGA knastertorra gamla moralkakor! Och ingen skriker YOLO!

Hade du kunnat snabbspola tiden bakåt hade du gärna fått tillbaka tiden du tillbringat med Long Story Short. Som är alldeles för lång. Ta Simon Peggs kloka råd på allvar: Skip to the end!

Skriven 2021-08-09

print

Våra samarbetspartners