THE GREEN KNIGHT – Dev Patel och Alicia Vikander i pretentiös riddarfilm som gjort en snigel grön av avund

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Lowery
Skådespelare: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Anais Rizzo
Premiär: 2021-08-13
Betyg: 2

När jag läser att The Green Knight är tillåten för barn mellan sju och elva år lägger jag pannan i djupa veck och kastar en medlidsam tanke till de drabbade.

När jag växte upp på 50-talet stod riddarromantiken i full blom. Robert Taylor satt med Riddarna kring runda bordet Tony Curtis bar Den svarta skölden och många andra av samtidens stora hjältar bar lans och rustning. Kort sagt vi förväntade oss action á la Robin Hood och Ivanhoe precis som dagens tioåringar säkert gör.

Levererar bara ytliga känslor

Vad de får sig till livs är en lång dags färd mot natt där allt förvisso rent tekniskt är visuell ögonfägnad. Ja, som att sitta och titta på vackra renässansmålningar med karaktärer som smälter in i omgivningen, men allt utan att leverera några känslor mer än ytliga till betraktaren.

Förstå mig rätt, jag hade önskat Dev Patel (Dawain) och Alicia Vikander (som hans kärlek Essel) ett bättre öde i den här historien än att kämpa med en högst tvivelaktig dialog. Bägge är många nummer större än historien de befinner sig i med andra ord.

Borde kunnat förvaltas bättre

Det är inte första gången man filmat Den gröne riddaren med tveksamt resultat. Sean Connery axlade riddarens mantel 1984 med Miles O’Keeffe som Sir Gawain vid kung Arthurs runda bord vill jag minnas, men inte heller då rosade resultatet marknaden. Historien borde kunnat förvaltats bättre då mytologin är en provkarta på kreativa infallsvinklar, och det står faktiskt inte i eldskrift på himlen att en seriös eller pretentiös film måste göra en snigel grön av avund.

Något är ruttet

Det finns faktiskt en huvudlös scen i den här versionen av som får mig att tänka mer på Monty Python än Kung Arthurs runda bord – och då har Shakespeare definitivt rätt i att något är ruttet i konungariket Danmark.

Skriven 2021-08-12

print

Våra samarbetspartners