APSTJÄRNAN – en liten pärla i sin (barn)genre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Linda Hambäck
Originalröster: Rebecca Gerstmann, Pernilla August, Melinda Kinnaman, Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Frida Bargo
Premiär: 2021-06-11
Betyg: 4

Linda Hambäck har med all rätt fått ett internationellt rykte som en av världens främsta skapare av animerad film för barn. Gullspiran lyser som ett kvitto på faktum.

Nu har hon gjort en filmatisering av Frida Nilssons barnbok Apstjärnan av ett manus signerat Janne Vierth.

Många pusselbitar ska falla på plats

Eftersom hennes förra film Gordon & Paddy blev en så stor framgång hos både publik och kritiker ligger ribban högt på Apstjärnan. Det är många pusselbitar som skall falla på plats för att en barnfilm skall fylla sin kvot av lekfullhet, humor, känslor och gärna en sensmoral på slutet som biter sig fast hos målgruppen.

Som ytterligare lök på laxen får det inte bli för sentimentalt eftersom den yngsta publiken kanske har fått känslomässiga band med någon av karaktärerna och reagerar därefter. Apstjärnan fungerar på alla plan och lägger sig som balsam runt hjärtat.

Gorilla bor på skrotupplag

Jonna har växt upp på barnhemmet Renfanan och trivs där även om önskedrömmen om en egen mamma finns i bakgrunden. En dag blir hon adopterad av en gorilla som tillika bor på ett skrotupplag. Jonna och gorillan finner varandra, men givetvis finns ett mörkt moln vid horisonten i skepnad av politikern Tord som vill lägga ner barnhemmet och bygga ett utomhusbad på platsen. Många komplikationer, men allt slutar som en vacker saga lyckligt och Jonna och gorillan drar det längsta strået till slut.

Ett plus är också att alla röster (Skarsgård, August & Kinnaman) ligger perfekt i munnen på sina karaktärer, något som icke sällan brukar vara lite sisådär i animerade filmer. En liten pärla i sin genre.

Skriven 2021-06-09

print

Våra samarbetspartners